Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inställda lektioner på grund av varg

Alla utomhuspedagogik är inställd på Svalans förskola i sedan vargar börjat stryka kring skolan. Barnen får heller inte gå utanför skolområdet.

(Ny version 18:02) Vargar ska inte vara farliga, men vi vet inte och vågar inte chansa, säger Veronica Sundqvist, lärare på förskolan.

Ockelbo är en av de kommuner i landet som anammat utomhuspedagogik. Metoden handlar om att flytta klassrummet till skogs och ha lektioner i en naturlig miljö.

I vanliga fall har man på fristående förskolan Svalan, som ligger bredvid Åbyggeby skola, utomhuspedagogik en gång i veckan, berättar Veronica Sundqvist.

– Barnen har samarbetsövningar, lär sig lekar och undervisas bland annat i matematik.

Men sedan skolan hamnat mitt i ett vargrevir har utomhuspedagogiken försvunnit från schemat.

– Det känns inte bra att vara i skogen där vargar blivit synliga. Det är olustigt, alla känner oro och det pratas mycket om vargarna i Ockelbo, säger Veronica Sundqvist.

Det var för drygt en månad sedan, den 13 februari, som vargarna sågs för första gången vid Åbyggeby skola.

Vaktmästaren Kjell Stenberg berättar att vargarna senast i fredags rörde sig i närheten.
Birgitta Hedman är lärare för sexåringar på Åbyggeby skola.

– Vi går inte alls utanför skolområdet med barnen längre, säger hon.

Men enligt skolchefen Lotta Wennlund har man nu åter utomhuspedagogik även i skogen.

- För några veckor sedan, i samband med att det var vargobservationer i området, valde skolan att förlägga de inplanerade utomhusaktiviteterna som skulle ha ägt rum i skogen till närområdet kring skolan istället. Men inga lektioner har ställts in, skriver hon i ett mejl.

Vargreviret sträcker sig från Åmot och förbi centrala Ockelbo. Veronica Sundqvist bor i Åmot och säger att hon själv sett vargarna vid två tillfällen.

När GD besöker skolan frågar en elev henne om vargar är farliga för barn.

– De ska inte vara farliga, men vi vet inte och vågar inte chansa, svarar Veronica Sundqvist.

På grund av oron som ortsborna känner ansökte Ockelbo kommun hos Naturvårdsverket om skyddsjakt på vargparet. Men fick i måndags avslag på ansökan.

– Vargarna har inte varit hotfulla och inte aggressiva och därför kan inte skyddsjakt beviljas, sa Göte Hamplin, jakthandläggare på Naturvårdsverket.