Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Instängda i sommarhettan

SANDVIKEN
Fångar i sitt eget hus. Hyresgästerna i Stjärnhuset i korsningen Svarvargatan-Sveavägen har varit utan hiss sedan i onsdags.

Annons
- Det här är bedrövligt, säger Mats Söderblom, som bor på åttonde våningen.
Mats opererades för en hjärtåkomma förra sommaren och är förbjuden av läkare att gå i trappor.
- Men vad ska jag göra, undrar Mats. Här kom jag hem från en semesterresa i onsdags och tvingades bära resväska och kassar de 112 trappstegen upp till min lägenhet. Vad jag hade i puls efter den stigningen vill nog inte min läkare veta.

Isolerade med rullator
Stämningen var på fredagsmorgonen upprörd bland de 48 hyresgästerna.
Att tvingas gå i många trappor ställer till besvär för många äldre.
- Vad jag vet är det fem hyresgäster som använder rullatorer och de måste bli helt isolerade, menar Söderblom. Samma sak med den ensamstående kvinnan med en handikappad son.
För två år sedan gjorde Sandvikenhus en renovering och satte in en helt ny hiss. Den är betydligt större än den tidigare.
- Det är beklagligt när det blir på det här viset, säger Ingvar Ryckertz, VD för Sandvikenhus. Vad jag fått reda på har en ovanlig säkring gått sönder i samband med ett åskväder. Det är naturligtvis ledsamt för alla boende, men jag vet att vi gör allt för att problemet så snabbt som möjligt ska vara avhjälpt.

Försökt reparera
Ett problem är att Kone hiss levererade anläggningen och deras garanti har nu gått ut. I stället är det Midroc som har serviceavtalet.
- Båda företagen har varit här och skruvat, men inget har hänt, säger Mats Söderblom. När jag sedan ringer till Sandvikenhus får jag till svar - du får väl gå tills det är klart.
- Ett sådant svar vill jag inte höra, säger Söderblom argt. Nu har jag klippt sönder hyresavin i 112 delar, ett var varje trappsteg.
Många har retat sig på att Sandvikenhus inte satt upp några lappar som beskriver det uppkomna problemet.
- Vi vet ingenting om ingenting, menar Mats Söderblom. Det borde åtminstone finnas en person som vi kunde vända oss till.

Lek i hiss
Magnus Karlsson har tur och bor på andra våningen.
- Jag och sambon använder aldrig hissen, säger han. Problemet är väl att det leks för mycket med hiss. Barnen åker upp och ner hela dagarna.
Mikaela Edberg har det otacksamma arbetet att dela ut posten.
- Det går bra när det är lite post, säger hon. Att springa upp åtta våningar är inga problem. Vi postiljoner är vana att gå i trappor.

"Skälig tid"
På Hyresgästföreningen gillar man absolut inte den uppkomna situationen.
- När det är så pass många våningar ska hissen inte stå i flera dygn, säger Svante Lamell på Hyresgästföreningen. Men det finns inga lagliga regler som styr sådana här fall, men det talas om en skälig tid och den är väl passerad nu.
- Om våra medlemmar hör av sig kommer vi att kräva en hyresreduktion, säger Lamell. Det hjälper inte hyresgästen just nu, men det blir ändå en nagel i ögat för hyresvärden och en förhoppning om att det ska gå snabbare med reparationen i framtiden.
Under fredagen lagades hissen och den fungerar igen.

Jörgen Larsson
026-277596
jorgen.larsson@gd.se