Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara Ernst Hård

Ni som regelbundet läser den här sidan – åtminstone två-tre personer senast jag hade inventering – minns kanske en bandyspelare som hette Ernst Hård.

Han föddes 1924 och dog 1999 och spelade under hela sin karriär för Forsbacka IK.

I Oslo 1952 var han med i det svenska landslag som tog OS-brons, och han var en mycket skicklig spelare. Blev till exempel Stor grabb nummer 96 i svensk bandy.

Men när det webbaserade uppslagsverket Wikipedia listar de 41 mest kända Gävleborna och nämner Ernst Hård bland dem... ja, då är nog Wikipedia ute och cyklar i cyberrymden.

Det är väl frågan om om Ernst Hård ens är en av de 41 mest kända bandyspelarna i Gävle.

I dag finns det väl knappt 41 personer i den här stan som spelar bandy, men historiskt sett har Gävle en god bandytradition. Om man räknar Forsbacka och Huge som Gävleklubbar, vilket de ju är, så borde det gå att få en ganska intressant lista över de mest kända spelarna genom tiderna.

Även om man räknar bort hockeykillarna från Gävle som då och då förstärkte bandylagen i omgivningen – som Stöveln Öberg, Tommy Öström och Håkan Wickberg – har jag personligen fått ihop ganska gott om namn som jag kanske skulle sätta framför Ernst Hård på kändislistan.

Någon mer som vill försöka? Ni som minns våra bandystjärnor kan väl skriva ner de tio namn som ni minns bäst och skicka till mig så ska vi se vilka som är mest kända.

Minns ni Ernst så skriv för all del ner hans namn, men om ni inte minns honom så låt bli. Det blir säkert en rättvis och bra lista så småningom.

Min vanliga postadress: Ulf Kriström, Gefle Dagblad, Box 367, 801 05 Gävle