Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara ett roligt sällskapsspel...

Ett gäng uppsluppna damer har träffats för att både njuta och spela spel. Doften av mörk choklad sprider sig sakta i den lilla stugan.
– Jag förstår början och slutet men inte mitten, suckar Annika som börjat läsa instruktionerna medan Christina hackar choklad i köket.

Annons

Spelet som de fem damerna ska testa heter Gusto och är ett chokladspel, ungefär som vinprovning men med mörk choklad. Förutsättningarna är förstås att alla gillar mörk choklad och tycker om att umgås. Det gör de här damerna.

Spelet består av frågekort med svarsalternativ, man behöver alltså inte kunna någonting om choklad för att spela. Det går lika bra att chansa hej vilt. När spelarna hunnit en bit in i spelplanen är det dags för provsmakning. Vilka sorters choklad som finns på brickan är hemligt. Att njuta är viktigare än att vinna. Till spelet finns också faktakort om olika chokladsorter som Njutningsfrämjandet tipsar om på baksidan av kartongen men choklad ingår inte i spelet.

Det blir många lyckliga skratt när någon gissar rätt på frågorna eller till och med kan svaren och därmed får flytta fram sin plutt på spelplanen men i sanningens namn är det själva chokladen som lockar.

– Jag kan tänka mig att köpa spelet och jag tror vi lär oss något om choklad, säger Annika.

– Bra julklapp till den som gillar goda viner och choklad, tycker Christina.

Lite pyssligt att komma igång, lite svårt att veta vilka kort som är vilka men damerna är mer eller mindre överens om betyget 5. Ett mysigt spel som någon uttrycker det.

Vem som får epiteten ”guru”, ”novis” eller skämmigt nog ”skändare” visar sig när spelet når sitt slut men det får damerna göra upp om utan frågvis reporter och blixtrande fotograf. Är det ett njutningsspel så krävs det lite stämning.

TESTRESULTATEN

Gusto
2-8 spelare
Från 12 år
Speltid: 60 min
Njutningsfrämjandet
Pris: 350:-
Betyg: 5

Alfred
2-4 spelare
Från 6 år
Speltid: 20 min
Competo
Pris: 339:-
Omdöme: Följ den snälla vampyren Alfred på jakt efter vampyrdroppar i slottet. Med hjälp av speglar ska du kika genom fönstren för att hitta det du söker under. Det kluriga är att vända speglarna rätt så att du inte lurar bort dig, kanske får Alfred syn på en vitlök (inte bra för en vampyr). Lite finurligt spel. Varje runda kan spelaren välja om de vill bjuda in de andra deltagarna i en gissningslek vilket gör att väntan på sin tur inte behöver bli så lång. Det tog ett tag att komma in i spelet men sen hade vi kul.
Testat av: Milo 5 år, Jander 8 år, Andreas 36 år
Betyg: 4

Bamboleo
2-6 spelare
Från 8 år
Speltid: 20 min
Competo
Pris: 579:-
Omdöme: Balansspel med klossar som placeras på en skiva som vickar och faller när jämvikten rubbas. Det gäller att hålla fingrarna och darret på handen i styr. Finurligt spel där alla spelar på samma villkor, gammal som ung. Lite klurigt att gissa klossarnas olika vikt och det pirrar lite i magen på deltagarna när det blir deras tur. Spelet bygger på enkla regler och logik. Vi hade roligt i varje spel.
Testat av: Milo 5 år, Jander 8 år, Andreas 36 år
Betyg: 5

Kaleidos
2-12 spelare
Från 10 år
Speltid: 30 min
Competo
Pris: 449:-
Omdöme: På en av spelets 20 bilder ska man hitta så många saker som möjligt som börjar på en given bokstav. Ett timglas avgör när tiden är ute och man ska jämföra vem som skrivit flest ord. Roligt eftersom man får vara lite finurlig och använda fantasin. Dessutom är det inte givet att äldst vinner! Spelets instruktioner är enkla och det går fort att komma igång.
Testat av: Oscar 9 år, Julia 11 år, Malin och Kent
Betyg: 4

Monster 4
2-4 spelare
Från 7 år
Speltid: 15-20 min
Lego
Pris: 149:-
Omdöme: Den spelare som först får fyra i rad med sina monster vinner. Se upp för den stora svarta spindeln. 12-åringen tyckte det var lite väl simpelt medan 9-åringen gillade kombinationen monster och Lego.
Testat av: Maja 12 år, Max 9 år, Anette 46 år
Betyg: 4

Creationary
3-8 spelare
Från 7 år
Speltid: 30-60 min
Lego
Pris: 399:-
Omdöme: Den katogori som tärningen visar och som finns på kortet ska man bygga av legobitarna det finns i 3 olika svårighetsgrader. Här får man verkligen använda fantasin och ta fram skaparen i sig. Men det kändes som det fattades legobitar till vissa bilder man skulle bygga. Detta spel är för 7 år och äldre men kan vara ett roligt spel för oss vuxna också, man får sig verkligen ett gott skratt
Testat av: Kasper 7 år, Edwin 7 år, Anna 34 år, Erika 35 år
Betyg: 6

Vagabond
2-5 spelare
Från 15 år
Speltid: 60 min
Alga
Pris: 259:-
Omdöme: Här testas dina kunskaper om geografi, länders flaggor och annat. Det är mer än en vanlig frågesport och reglerna är först lite krångliga men när allt faller på plats blir det riktigt roligt och räcker gott och väl någon timme. Den resvane deltagaren har förstås en stor fördel men det går också att ta hem spelet genom rena chansningar. Passar bra för kompisgänget men mindre bra för de yngre som säkert får det svårt med frågorna. En fördel är spelets storlek som gör det lämpligt att ta med på resan.
Testat av: Sara 31 år, Fredrik 37 år, Maria 34 år
Betyg: 4

Eftersnack
4-12 spelare
Från 18 år
Speltid: 60 min
Alga
Pris: 259:-
Omdöme: Det här kan bli riktigt kul med många diskussionslystna spelare. Vet du vad dina motspelare har för åsikter i vitt skilda frågor kan du lätt samla många poäng. Lätt att komma igång men pyssligt med kuvert att stoppa svaren i och dumt att man ska skriva på en del kuvert. Fördel att ingen behöver visa sina svar. Moderna frågor.
Testat av: Johan 18 år, Evert 68 år, Simon 22 år
Betyg: 4

Silly socks
2-4 spelare
Från 3 år
Speltid: 15 min
Alga
Pris:139:-
Omdöme: Okomplicat familjespel där man med tur och fingertoppskänsla plockar matchande sockor ur en medföljande tvättmaskin. Lite väl svårt för tvååringen och lite för enkelt för sexåringen men däremellan är det säkert en passande målgrupp. Kul med tvättmaskinen och tvättbaljorna att lägga tvätten i. Plus även för att barnen lockas att hjälpa till med att plocka upp tvätten i framtiden!
Testat av: Louisa, 6 år, Jonna 2 år, Henrik 38 år och Betty 70 år
Betyg: 3

Hungry animals
2-4 spelare
Från 3 år
Speltid:15 min
Alga
Pris: 139:-
Omdöme: Djuren på zoo är hungriga och får mat när lottobrickan fylls. Men det gäller att inte ta djurskötarens smörgås, det straffar sig. Den enkla spelidén passar treåringen perfekt dessutom kan den medföljande bilen fungera som leksak.
Testat av: Arvid 3 år, Anna 34 år och Erik 36 år
Betyg: 5

Sneaky pirates
2-4 spelare
Från 3 år
Speltid: 15 min
Alga
Pris: 139:-
Omdöme: Enklast tänkbara spel. Samla så mycket piratpengar som möjligt. Femåringen jublade, kul att samla guldmynt i kista. Tar dock betydligt längre tid att spela än vad som påstås vilket fick den minsta spelaren att bli lite rastlös.
Testat av: Kalle 2,5 år, Sara 5 år, Karin 37 år, Björn 40 år
Betyg: 5

Mad Mouse
2-4 spelare
Från 4 år
Speltid: 10 min
Alga
Pris: 239:-
Omdöme: Batteridriven mus med ostbit i munnen ska fångas i svansen med kattass i plast som varje spelare tilldelas. Musen far runt med väldig fart, åker in under skåp, över händer och fötter. Kul men ganska kaotiskt. Kräver utrymme.
Testat av: Kalle 2,5 år, Sara 5 år, Karin 37 år, Björn 40 år
Betyg: 5

Buller å Bång
2-4 spelare
Från 5 år
Speltid: 15 min
Alga
Pris: 219:-
Omdöme: Att inte titta är det svåraste med spelet. Du trycker på en liten manick som ger ifrån sig olika ljud. Med ögonen hopknipna ska du på spelbrickan känna dig fram till rätt "bild" snabbare än dina medtävlanden. Riktigt svårt innan man lärt sig vilken fom som motsvarar ett skratt... Inget för barn yngre än den rekommenderade åldern men bra för femåringar och lite äldre.
Testat av: Hedda 3,5 år, Mats 34 år, Annika 40 år
Betyg: 4

M.I.G. Familj
2-6 spelare
Från 7 år
Compete Now
Pris: 255:-
Omdöme: Tyvärr var det alldeles för lätta frågor för en elvaåring och väl svåra för den vuxna. Funkar säkert bättre för yngre barn. Onödigt krångliga regler men de går att förenkla och man kan köra ungefär som Yatzy. Pennan var dålig och gick sönder men allmänbildning är alltid kul. Praktisk resestorlek på lådan är ett plus.
Testat av: Sally 11 år, Janne 51 år
Betyg: 3

Smart ass
3-12 spelare
Från 12 år
Speltid: 30 min
Engel Licensing
Pris: 439:-
Omdöme: Frågespel med vad, var och vem. Den som vet hojtar först. Lätt att fatta reglerna men mest amerikanska frågor och konstiga översättningar. Snabbspelat, bara 15 steg. Säkert roligare om man är många så det blir livligare.
Testat av: Helena 47 år, Håkan 47 år, Anders 55 år och Lotten 59 år
Betyg: 3

Bet your Brain
2 spelare och uppåt
Från 9 år
Speltid: 60 min
Engel Licensing
Pris 549:-
Omdöme: Ett kunskapsspel för hela familjen där det gäller att satsa på vad motståndaren kan. Svara på frågor eller rita i de åtta olika ämnena där bland annat sport, grammatik, sagor, mat och historia ingår. Man satsar hjärnceller på sina egna och motståndarens kunskaper. Flest hjärnceller vinner. Kan gå att spela på en knapp timme om man kör med timglaset. Lite trögt att komma igång och en del svåra frågor men jätteroligt.
Testat av: Anna 8 år, Ella 8 år, Signe 9 år, Annakarin 45 år
Betyg: 5

Lättlurad
2-5 spelare
Från 6 år
Speltid 30 min
Tactic
Pris: 299:-
Omdöme: Ett spel med kort, tärningar, spelpjäser och spelplan. Går ut på att försöka lura motståndarna med olika påståenden och lista ut om motståndarna talar sanning eller inte. Mer sällskapslek än tävling. Det blir många skratt runt bordet, särskilt bland de yngre spelarna. Trevligt men något begränsat i längden.
Testat av: Liv, 8 år, Olof 5 år, Björn 49 år och Ulrika 37 år
Betyg: 4

Sverige Memo
Från 2 spelare
Från 4 år
Speltid: 30 min
Tactic
Pris:169:-
Omdöme: Memo är en klassiker. Här visar bilderna motiv från Sverige, till exempel Skansen, Ölandsbron eller akvedukten i Dalsland. Allmänbildande tycker en testare. För plottriga bilder tycker en annan. Åldersrekommendationen visar sig vara befogad när treåringen inte orkar spela tills alla 30 par är funna.
Testat av: Arvid 3 år, Anna 34 år, Erik 36 år
Betyg: 3

Ligretto-Dice
2-4 spelare
Från 8 år
Speltid: 20 min
Tactic
Pris: 249:-
Omdöme: Alla som gillar Ligretto kortspel kommer att älska Ligretto-Dice!? Nja, visst handlar det om att slå tärningarna och jodå, spelet går snabbt att spela men det är ungefär allt.
Testat av: Olle 11 år, Joel 19 år
Betyg: 2

Nya familjens frågespel
2-5 spelare
Från 8 år
Speltid: 30 min
Tactic
Pris: 369:-
Omdöme: Roligt spel för hela familjen. Det finns frågor i olika kategorier för både barn och vuxna. Spelet går ut på att svara rätt på frågor innan tiden går ut och samla så höga poäng som möjligt.
Testat av: Elina 17 år, Timmy 22 år
Betyg: 5

Faqir
2-4 spelare
Från 7 år
Speltid: 30 min
Tactic
Pris: 349:-
Omdöme: Enkelt taktikspel som går ut på att placera ut ploppar på ett bräde för att kunna matcha hålen i sitt fakirkort. På kartongen står speltid cirka 30 minuter men det gick betydligt fortare än så.
Testat av: Emma 9 år, Linus 6 år, Daniel 38 år, Helena 37 år
Betyg: 3

Inkas skatt
2-6 spelare
Från 6 år
Peliko
Pris: 349:-
Omdöme: Vi tar oss med båt runt de stormande kusterna, klättrar över den mäktiga bergskedjan Anderna och kämpar oss igenom den täta djungeln i Amazonas regnskogar. Den som snabbt vill ta sig fram hyr ett flygplan för att komma före medspelarna. Har vi otur är det bara värdelös sand på spelbrickan eller den otäcka djävulen som tar alla våra pengar. Har du tur är det skatten du lyfter på. Den som först lyckas föra Den Gyllene Solpojken till den gamla ruinstaden Machu Picchu har vunnit. Klassiskt spel liknande "Den försvunna diamanten".
Testat av: Alma 6 år, Ebba 3 år
Betyg: 5

Continuo
1-5 spelare
Från 7 år
Speltid: 20 min
Peliko
Pris: 149:-
Omdöme: Spelet går ut på att lägga ut rutmönstrade brickor som är flerfärgade. Inga brickor är lika och det krävs koncentration för att lista ut vilken bricka som ger flest poäng.
Testat av: Ludde, Lasse och Jens, 8 år
Betyg: 4

Kuckeliku
2-4 spelare
Från 3 år
Speltid: 20 min
Kärnan
Pris: 139:-
Omdöme: En variant på alla andra kom-ihåg-spel. Man slår den mångfärgade tärningen och ska hitta en tupp i matchande färg. Den lilla förstår principen men tappar koncentrationen efter en stund och börjar kasta tupparna omkring sig och snart även tärningen. Ändå faktiskt ganska roligt. Värt sitt pris.
Testat av: Hedda 3,5 år, Mats 34 år
Betyg: 4

Junior colorino
1 spelare
Från 2 år
Speltid: 30 min
Ravensburger
Pris: 269:-
Omdöme: Kan vara lite svårt med koncentrationen för de minsta men enkelheten gör det roligt. Spelbrickorna och brickorna är stabila. Enkla spelregler som gör det lätt att komma igång. Går ut på att man ska ta brickan på bordet som passar ihop med spelplanen. Barnen ska sen berätta vad bilden föreställer.
Testat av: Nova 2 år, Maria, 2 år, Lovisa 2 år och Malin
Betyg: 4

Make ’n’ Break
2-4 spelare
Från 8 år
Speltid: 30 min
Ravensburger
Pris: 299:-
Omdöme: Består av tio träklossar i olika färger, ett tidtagarur, en tärning och kort med byggbeskrivningar. På tid ska man bygga den modell ritningen visar på den tid man får angivet via tärningen. Man ska bygga så många modeller man hinner innan tiden går ut. Byggbeskrivningarna varierar i svårighetsgrad, vissa är riktigt kluriga även för vuxna och klockan tickar... Spelet hade fått full pott om inte tidtagaruret låtit så mycket, ett ljud som blir mycket irriterande efter en liten stund.
Testat av: Elin 8 år, Mathias 8 år, Helena och Göran
Betyg: 5

Geni original
2-6 spelare
Från 12 år
Speltid: 60 min
Kärnan
Pris: 459:-
Omdöme: Rättvist spel. En simplare variant av TP. Kunskapsfrågor i ämnen som sport, historia, nöje, geografi och blandat. En ny regelbok försöker krångla till det. Håll er till originalet.
Testat av: Stisse 51 år, Lilian 49 år
Betyg: 3

Dixit
3-6 spelare
Från 8 år
Speltid: 30 min
Vincit
Pris: 319:-
Omdöme: Jätteroligt familjespel där man får stor användning av sin fantasi. Lika roligt för alla åldrar. Det gäller för en spelare, den så kallade Sagoberättaren, att hitta på en berättelse/text/sång/ordspråk om ett av sina bildkort och för medspelarna att hitta det av sina bildkort som bäst stämmer in på berättelsen. Alla gissar vilket av korten som är Sagoberättarens. Poäng till både Sagoberättaren och de som gissat beroende på hur alla gissat. Fin stadig spelplan, stora rejäla bildkort och fina spelpjäser.
Testat av: Edit 7 år, Axel 9 år, Marie 42 år
Betyg: 6

Oogachakka
2-16 spelare, lagspel
Lexita AB
Pris: 200:-
Omdöme: Mycket roligt musikspel där dåliga som bra sångare tävlar mot varandra. Passar perfekt en trevlig kväll med goda vänner. Går ut på att ena laget börjar sjunga en strof ur låten och det andra laget fortsätter. Rätt text ger ett kort, den med flest kort vinner. Extrapoäng om man kan låttitel och artist. Lämpar sig bäst för åldern 30 år och uppåt eftersom många av låtarna är från 50-, 60- och 70-talet. Enkelt att komma igång och tydliga regler.
Testat av: Mats, Malin, Ann-Sofie och Anders
Betyg:5

Tivial Pursuit
Från 16 år
2 eller flera spelare
Hasbro
Pris: 499:50
Omdöme: Klassiskt frågespel som funnits sedan början av 80-talet. Vi som testade har kvar spel från begynnelsen och även många uppdaterade. Vi var upprymda över att få prova ett helt nytt TP men vilken blåsning det blev! Många nya moment har tillkommit (blandningskuvert, olika mycket värda marker som man kan köpa tårtbitar för) och det blev ett himla läsande av regler för att överhuvudtaget komma igång. Fy så krångligt att traggla regler när man är en TP-lover och ivrig att börja svara på färska frågor.
Testat av: Christina 60+ och Friedrich 60+
Betyg: 3

Monopoly Revolution
Från 8 år
2-6 spelare
Hasbro
Pris: 649:50
Omdöme: Principen är densamma som i det gamla hederliga Monopol; att tjäna pengar och få de andra deltagarna att gå i konkurs. Men spelplanen är annorlunda, pengarna ersatta med bankkort och dessutom är ljud och musik tillsatt för att göra spelet mer modernt. Men är det roligare? Nja, åtminstone de yngre spelarna saknar prasslet av papperssedlar och de äldre tycker att spelet är lite väl "hightech".
Testat av: Hans-Olov 63 år, Birgitta 60 år, Frida 15 år och Joakim 11 år
Betyg: 3

Cranium, kortspel
Från 8 år
2 eller fler spelare
Speltid: 15 min
Hasbro
Pris: 84:50
Omdöme: Här får man testa sin kreativitet och glömma bort sin blyghet. Du ska uppträda, teckna, beskriva och stava baklänges för att då de andra att förstå vad svaret är. Ett härligt kortspel där du har svaren utifrån ditt uppträdande.
Testat av: Sam, Markus, Fredrik och Nisse, 11 år
Betyg: 5

Sverigechansen
3-6 spelare
Från 13 år
Speltid: 30 min
Tactic
Pris: 369:-
Omdöme: Frågesport med stor bredd på frågorna. Kul med variation mellan snabbfrågor och sant eller falskt. Lång instruktion för att komma igång. Roligare ju fler man är.
Testat av: Nils 14 år, Maria 14 år, Gunilla 48 år
Betyg: 5

Repello
2-4 spelare
Från 8 år
Speltid: 30 min
Mindtwister
Pris: 349:-
Omdöme: Går ut på att man ska knuffa ut motståndarens rebeller och staplar och på så sätt samla poäng. Det står att spelet är från 8 år men vi vuxna hade väldigt svårt att uppfatta spelets regler och upplägg från början till slut. När vi väl kom igång med spelet fick vi hela tiden gå tillbaka och läsa spelreglerna för att kunna fortsätta. Enligt vårt tycke så är spelet lite väl komplicerat för en 9-åring.
Testat av: Robert 34 år, Veronica 35 år och Tuvalie 9 år
Betyg: 1

Cranium
Från 16 år
4 eller fler spelare
Hasbro
Pris: 429:50
Omdöme: Mycket roligt spel som kombinerar allt från charader och bokstavspussel till leraknådande. Lagspel som gör att ett yngre barn vara med. 9-åringen älskade spelet och var bäst på modellerafigurer. Spelplanen är enkel, en linje från start till mål. Ett timglas visar tiden man har på sig att svara vilket man ibland får vara flexibel med eftersom det tar längre tid att rita rebusar och blunda än att svara på en fråga. Spelplanen kan byggas ut eller minskas. Familjen fick många glada skratt.
Testat av: Sofia 9 år, Partik 16 år, David 45 år, Kicki 41 år
Betyg: 6

Twister Hoopla
Från 6 år
2-4 spelare
Speltid: 15 min
Hasbro
Pris: 279:50
Omdöme: Spel med olika varianter till samma spelplan. Stora ringar som tillbehör. Ett miniantal är i alla varianter fyra spelare som ibland delas in i lag eller spelas som individuella spel. Ett fysiskt spel; kasta, spring, balansera. Inget sitta runt bordet här inte. Lite svårt att spela vid olika åldersspann eftersom motorik och fokus kan variera. Troligen en hit på barnens kalas eller med kompisar. Det som är bra är de olika varianterna som gör att det går att spela flera gånger utan repris.
Testat av: Nike 7 år, Milo 5 år, Jander 8 år, Andreas 36 år
Betyg: 3

Vem där?
Från 6 år
2 spelare
Speltid: 15 min
Hasbro
Pris: 279:50
Omdöme: Ett gissningsspel där man ska gissa vilken figur (människa eller djur) den andra motspelaren valt ut. Uteslutningsmetod genom att man stänger luckor på de som inte passar in. Inbyggd poängräknare, först till fem. Roligt och lärande för yngre spelare som gillar det här med luckor. Spelet levereras som byggsats, hade gärna fått vara färdigmonterat.
Testat av: Elly 4 år, Linnea 5 år, Sarah 8 år, Sally 13 år, Alva 4 år
Betyg: 5

Undercover in Europa
3-6 spelare
Från 10 år
Speltid: 30 min
Vincit
Pris: 199:-
Omdöme: Alla väljer ett land i Europa att "gömma sig i". Tolv länder dras ur kortlek och läggs ut kring en Europakarta. Motspelarna ska med hjälp av frågekort lista ut vilket land spelaren gömt sig i. Markörer fördelas antingen på olika länder om man vill gardera sig eller alla på ett land om man känner sig säker. Flest poäng vinner. Nioåringen hade stora förväntningar och såg fram emot att leka hemlig agent. Men en väsentlig komponent saknades - facit på frågorna. Att ha datorn till hjälp för att få veta namn på floder i Moldavien är inte riktigt samma sak. Europakartan var också för liten. Spelet måste snudd på anses defekt, sorgligt på en god idé.
Testat av: Sofia 9 år, Patrik 16 år, Kicki 41 år, David 45 år
Betyg: 2

Charly
2-6 spelare
Från 6 år
Speltid: 20 min
Vincit
Pris: 199 :-
Omdöme: Spelet är lätt att greppa och handlar om att fixa en matfest åt djur. Du som spelare ansvarar för att det finns tillräckligt med varje djurs favoritmat på bordet. Spelet blir tyvärr lite långrandigt efter ett tag.
Testat av: Saga 7 år
Betyg: 3

Nyans
4-16, lagspel
Från 7 år
Speltid: 60 min
Kärnan
Pris: 459:-
Omdöme: Lagspel där man ska gissa vilken bild av sex möjliga som är rätt. Medspelaren ska försöka beskriva bilden med ord, charader eller genom att rita. Roligt men stressigt eftersom allt sker på tid. Timern kunde ha ett mildare ljud. Passar alla från skolålder och uppåt. Reglerna förhållandevis enkla men vissa oklarheter. Trevligt familje- och kompisspel.
Testat av: Ismael 8 år, Stephan 24 år, Katarina 34 år med flera
Betyg: 4

Junior pictolino
1-4 spelare
Från 2 år
Speltid: 30 min
Ravensburger
Pris: 269:-
Omdöme: Ett spel där spelarna lär sig färger. Det går ut på att para ihop pluttarnas färg med samma färg på spelbrickan. Bra färg- och motorikträning.
Testat av: Alina 2,5 år
Betyg: 5

Toy Story 3 - Leksaksspelet
2-4 spelare
Från 5 år
Speltid: 15 min
Kärnan
Pris: 279:-
Omdöme: Enkelt brädspel där vi med superfina spelpjäser i form av Buzz, Woody, Jessie eller Alien samlar leksaker och tar oss runt spelplanen så snabbt som möjligt. Vi slår två tärningar, en som talar om hur många steg man går och den andra om det är framåt eller bakåt. För en treåring med spelvana fungerar det alldeles utmärkt men även sexåringen gillade spelet.
Testat av: Alma 6 år, Ebba 3 år
Betyg: 5

Dingo
3-7 spelare
Från 5 år
Speltid: 20 min
Peliko
Pris: 89:-
Omdöme: Kortspel där du både samlar/håller på dina kort men som även kräver att spelaren är lite på alerten. Det gäller att vara snabb med handen när någon ropar DINGO! Roligt när spelarna får upp tempot. Spelet är nog roligare med fler deltagare. På tre stycken vandrade korten mest runt bland deltagarna. Enkelt, passar även yngre spelare.
Testat av: Jander 8 år, Eva 59 år, Andras 36 år
Betyg: 4

Spelet om kungadömet Dominion
2-4 spelare
Från 8 år
Speltid: 30 min
Peliko
Pris: 419:-
Omdöme: Strategispel med mycket nytänkande - ingen spelplan, inga träningar, bara en uppsjö av olika typer kort. Tyvärr gör det att det är en rejäl inlärningströskel för att komma igång och den tilltänkta testgruppen decimerades rejält. Av den dynamiska duo som återstod tyckte en att spelet inte kunde sluta snabbt nog medan den andra tyckte det var ok (han vann). Misstänker att spelet för rätt grupp spelare kan vara en liten höjdare. Åldersgränsen känns på tok för låg.
Testat av: Ulf 60 år, Elisabet 59 år
Betyg: 2

Callisto
2-4 spelare
Från 7 år
Speltid: 10 min
Peliko
Pris: 369:-
Omdöme: Roligt och klurigt familjespel. Placera ut så många spelbrickor som möjligt. Brickor som inte är utplacerade när spelet är slut ger poäng - lägst poäng vinner. Reglerna är enkla vilket gjorde det snabbt att komma igång. Åldersgränsen bra, spelet kräver lite strategi och finmotorik. Går att spela om och om igen utan att man tröttnar då spelmöjligheterna är oändliga.
Testat av: Josefine 11 år, Caroline 11 år, David 6 år och Anders 37 år.
Betyg: 4

Multiplayer Pentago
2-4 spelare
Från 6 år
Speltid: 15 min
Mindtwister
Pris: 359:-
Omdöme: Två spel i ett. Hela familjen spelar fem i rad mot varandra och med möjligheten att vrida spelplanen i sidled blir det oväntat spännande. På samma spelplan och med samma olikfärgade spelbrickor kan man även spela mönster-memo. Där går det ut på att minnas det mönster som någon lagt ut på spelplanen. Passar de yngre spelarna eftersom svårighetsgraden kan anpassas efter ålder. Går fort att komma igång och kan spelas i allt från tio minuter och uppåt. Barn kan spela själva utan föräldrar.
Testat av: Eddie 6 år, Signe 9 år, Annakarin 45 år
Betyg: 6

Vem svarar först?
3-6 spelare eller lag
Från 15 år
Speltid: 30 min
Användbart Litet Företag
Pris: 499:-
Omdöme: Lätt kom att komma igång. Frågorna som bland annat handlar om alkohol och författare från 1800-talet passar dåligt för 15-åringar. Men här finns också frågor för yngre men frågorna för de äldre övervägde. Bra att alla är delaktiga hela tiden. Går snabbt att spela. Plingorna var roliga och såg ut som tuttar!
Testat av: Anette, 41 år, Per 47 år, Marie 46 år och Olivia 18 år
Betyg: 5

Bezzerwizzer
Från 2 spelare
Från 15 år
Speltid: 30-60 min
Bezzerwizzer
Pris: 499:-
Omdöme: Kunskapsspel om tv, nöje, pop, rock och litteratur. Roligt och kräver lite taktik. Ännu roligare om man är flera som kan spela i lag.
Testat av: Stisse 51 år, Lilian 49 år
Betyg: 5

Carcassonne New World
2-5 spelare
Från 8 år
Speltid: 45 min
Enigma
Pris: 299:-
Omdöme: Strategispel där man under spelets gång ska bygga upp en spelplan genom att bygga på med brickor av landskap med städer, vägar och slätter. Uppgiften är att bygga den nya världen från öst till väst och placera ut sina bosättare: butiksägare, jägare, rövare och bönder. Svårt att komma igång, först skulle en tjock regelbok läsas igenom. Spelet är alldeles för svårt och tråkigt för åttaåringen.
Testat av: Gustav 8 år, Jenny 38 år, Mattias 39 år
Betyg: 1

Jungle speed
2-90 spelare
Från 7 år
Speltid: 15 min
Asmodee
Pris: 199:-
Omdöme: Kortspel med enkla symboler som går ut på att starta en duell mellan spelare som fått lika symboler från sin korthög. Duellen vinns av den som först kan ta totempålen som står i mitten. Enkelt och kul.
Testat av: Amanda 13 år, Adam 18 år, Mathias 36 år, Maria 34 år
Betyg: 4

Set
1-20 spelare
Från 6 år
Nordic Games
Pris: 199:-
Omdöme: Det gäller att snabbt se likheter och olikheter mellan symbolerna på korten. Det handlar om den visuella perceptionsförmågan och inget om att vara duktig på att läsa eller räkna. Det gör att åldersskillnader inte spelar någon roll. Spelet kan även spelas som patiens av bara en person.
Testat av: Maja 12 år, Max 9 år, Anette 46 år, Uffe 49 år
Betyg: 5

Se vad jag kan
2-4 spelare
Från 4 år
Speltid: 30 min
Egmont Kärnan
Pris: 279:-
Omdöme: Kul spel med tärning där man hoppar på näckrosblad med grodor. Man slår med två tärningar och får välja vilken man vill använda. Rätt svar på en fråga och man får hoppa två extra steg framåt. Helt rätt nivå på frågorna som ofta handlar om bokstäver, siffror, veckodagar, årstider, färger och former. Sånt som de flesta fyraåringar är intresserade av. Behövs någon läskunnig med.
Testat av: David 4 år, Gustav 8 år, Jenny 38 år, Siv 66 år
Betyg: 6

Julklappsspelet
4-20 spelare
Från 7 år
Speltid: 60 min
Kärnan
Pris: 69:-
Omdöme: Ett tärningsspel på tid. Roligt men kanske mer för äldre spelare (kan vara lite känsligt att tävla om julklappar). Kräver lite planering innan start eftersom deltagarna ska ha två inslagna paket till den gemensamma julklappspotten. Men bara för att du är den som har flest paket när tiden gått ut betyder inte det att din hittills vunna hög är säker... Spelet kommer troligen till sin största rätt med många spelare och troligen just på ett tillfälle med en stund av paketöppning efteråt.
Testat av: Milo 5 år, Nike 7 år, Jander 8 år och Andreas 36 år
Betyg: 3

Varulvarna i Klågerup
8-18 spelare
Från 10 år
Speltid: 20 min
Förlago
Pris: 98:-
Omdöme: Enkelt och rätt kul spel. Alla spelare får ett kort som talar om vem de är. Du är antingen varulv eller bybo. Byborna ska ta reda på vilka varulvarna är. Varulvarna lurar byborna att tro att de är bybor. Det blir mycket skratt och listiga knep.
Testat av: Samuel, Viktor, Gustav och Erik 11 år
Betyg: 4

Rat a Tat Cat
2-6 spelare
Från 6 år
Förlago
Pris: 115:-
Omdöme: Kortspel där det gäller att samla kort med så låg valör som möjligt. När någon ropar "Rat a Tat Cat" och knackar i bordet avbryts spelet och poängen räknas ihop. Spelet är kul och lagom krävande men lite komplicerat för de yngsta. Reglerna kan dock förenklas så att även mindre barn kan vara med. Litet, lättpackat och prisvärt.
Testat av: Liv, 8 år, Olof, 5 år, Björn 49 år och Ulrika 37 år
Betyg: 5

Pokémon Rumble
2-7 spelare
Från 10 år
The Pokémon company
Pris: 149:-
Omdöme: Ett actionspel som går ut på att attackera och vinna attacker mot andra pokémon. Den spelare som vinner flest attacker och därmed får flest poäng vinner. Väldigt svårt att förstå, spelplanen kändes billig, svår och rörig beskrivning. Ingen av oss tyckte spelet var roligt.
Testat av: Adam 12 år, Mats 38 år och Malin 39 år
Betyg: 1

Sequence for kids
2-4 spelare
Från 3 år
Nordic Games
Pris: 349:-
Omdöme: Ett fyra-i-rad-spel. Annorlunda spelsätt med både brickor och spelkort. Ett onödigt tillkrånglat sätt att få fyra-i-rad på som inte gör det roligare än vanligt brickspel. Rekommenderad ålder är alldeles för låg, svårt för små barn att sätta sig in i och förstå alla regler.
Testat av: Elly 4 år, Sarah 8 år, Sally 13 år och Ebba 6 år
Betyg: 2

Ponder
2-4 spelare
Från 7 år
Speltid: 30 min
Mindtwister
Pris: 349:-
Omdöme: Har fått titeln Årets spel i Leksakshandlarnas tävling om årets bästa spelnyheter. Paddorna kämpar för att vinna tävlingen och det går hett till i kampen om segern. Ponder är ett spännande och kul spel med lätta regler.
Testat av: Lisa 11 år, Ebba 9 år, Linn 8 år, Anna 43 år
Betyg: 5

A-Ö familjens ordjakt
2+ spelare
Från 7 år
Speltid: 30 min
Tactic
Pris: 369:-
Omdöme: Lätt att komma igång. Lätt att plocka fram och ta bort. Fyll en bokstavsbricka under tidspress från medföljande timer genom att rabbla upp ord med anknytning till den kategori som tärningen valt från kortleken. Spelet blir svårare mot slutet och Q, X, Y och Z blev ständigt kvar. Vi införde en regel där man fick fria ut ett antal bokstäver för att kunna slutföra spelet "innan midnatt". Kul och lärorikt för barn, stressigt för vuxna. Minus för det höga priset. Detta spel fixar barnen lätt själva.
Testat av: Louisa 6 år, Sabina 36 år, Henrik 38 år och Betty 70 år
Betyg: 5

Grimasspelet
2-4 spelare
Från 5 år
Speltid: 20 min
Tactic
Pris: 289:-
Omdöme: Gör en grimas som de övriga ska försöka hitta på spelplanen och lägga sin bricka på för att få poäng. Den som hittar rätt bild först får poäng och gör nästa grimas. Spelarna bör vara i samma ålder för att de yngsta ska ha någon chans att hänga med. Förutom att barnen får grimasera lär de sig att kontrollera sina ansiktsmuskler något som är viktigt för att utveckla talet. Spelet går fortare än de utsatta 20 minuterna och reglerna är lätta. Grimaserna är dock lite för snarlika och en del svåra att göra. De riktigt konstiga och roliga finns inte med.
Testat av: 5-åringar på Mumintrollets förskola
Betyg: 3

Dubbelt upp
2-4 spelare
Från 8 år
Speltid 10 min
Peliko
Pris: 149:-
Omdöme: Kortspel där det gäller att bli av med alla kort utom ett. Det gör man genom att snabbt matcha sina egna kortsymboler och -färger med korthögen på bordet. Inte helt lätt att hänga med och man blir lätt slagen av barnen. Ganska kul spel, en stund.
Testat av: Lisa 11 år, Olle 11 år, Tomas 50 år
Betyg: 3

Twilight Eclipse
2-8 spelare
Från 13 år
Speltid: 40 min
Tactic
Pris: 369:-
Omdöme: Ett spel för Twilightfansen. De som inte sett filmen Eclipse har inte så stor chans att vinna spelet. Går ut på att svara rätt på frågor om filmen. Spelreglerna är krångliga och lite svåra att förstå. Rörigt med alla kort.
Testat av: Elina 17 år och Olivia 18 år
Betyg: 3

Bekänna färg
3-6 spelare
Från 15 år
Speltid: 45 min
Tactic
Pris: 369:-
Omdöme: Riktigt roligt spel där man får reda på hur sina vänner är och vad de tycker om dig. Samla tre-sex av dina kompisar och släpp loss. Du får poäng om du vet vad kompisarna tycker om dig.
Testat av: 5
Betyg: Simon 14 år

Goda grannar
2-6 spelare
Från 15 år
Speltid: 45 min
Tactic
Pris: 369:-
Omdöme: Går ut på att få den snyggaste partnern och det lyxigaste man kan finna av hus, båt och bil - samtidigt som man ska hålla koll på grannar och passa sig för sin svärmor. Snyggt spel som låter roligt men ärligt talat är det inte alls roligt. Krystad humor med poänglösa poänger.
Testat av: Lasse 57 år, Doris 57 år, Emma 28 år och Lisa 19 år
Betyg: 2

Trivoli
2-6 spelare
Från 5 år
Speltid: 15 min
Tactic
Pris: 269:-
Omdöme: Består av en snurra med olika delar av kroppen på ett djur, alla får ett kort på ett djur som ingen får se. Var och en får snurra på en av snurrorna men ej samma och försöka få ihop sitt djur, huvud, kropp och ben. Den som först får ihop sitt djur får poäng. Lite krånglig att snurra men bra träning på färg och delarna på djuret
Testat av: Kasper 7 år, Linus 5 år, Erika 35 år
Betyg: 4