Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte bara vanligt vatten

GÄVLE
Många Gävlebor kan dricka dåligt vatten utan att veta om det.

Annons
Enligt miljöinspektör Stefan Väänänen är upp emot 10 procent av de vattenprover från privata brunnar som kommer in till miljökontoret otjänliga.
-Men det finns som regel enkla lösningar på problemen. Det kan röra sig om mindre konstruktionsfel på brunnarna, säger han.
Gävle kommun ger 35 procent rabatt till den som vill undersöka kvalitén på sitt brunnsvatten och ge kommunen en kopia av resultatet.

Otjänligt
I år har hittills omkring 100 personer nappat på erbjudandet. Och av dem har närmare tio procent fått beskedet att deras brunnsvatten är otjänligt.
-Hög radonhalt eller bakterier är vanligaste orsakerna, säger Stefan Väänänen.
Anledningen till att kommunen ger rabatt på provtagning är att man vill skapa ett eget register över alla brunnar.

Skickas på analys
-Alla hål ner till grundvattnet är ju en potentiell föroreningskälla. Det vore bra att veta var alla brunnar finns, så att man snabbt kan täppa igen dem om till exempel en tankbil välter i området, säger Stefan Väänänen.
Den som vill provta sitt vatten ska hämta en provtagningsflaska hos Granngården (före detta Lantmännen). Med flaskan får man instruktioner om hur man ska ta provet. Sedan lämnar man tillbaka flaskan till Granngården, som skickar den på analys.

750 kronor
Men man får inte glömma att kryssa i att en kopia på lab-resultatet ska skickas till kommunen. Annars får man ingen rabatt.
Ett prov från en grävd brunn kostar med rabatten cirka 750 kronor.
För en borrad brunn, där man även undersöker radonhalten i vattnet, kostar testet 950 kronor.

Magnus Lundquist
026-159663
magnus.lundquist@gd.se