
Inte billigt att ta studenten

Snart springer en ny årskull ut ur landets skolor som nybakade studenter. Det ska firas rejält med bal, champagnefrukost och fester. Men det är inte billigt. Bara studentmössan kostar ofta över 500 kronor.
Studenttraditionerna skiljer sig lite åt i landet, men de flesta går på bal, fester och champagnefrukost samt har studentmottagning. Kläderna och mottagningen är ofta det som kostar mest. Totalt kan kostnaderna landa på över 16 000 kronor, enligt Svensk Handel.
Edit Holmqvist, som går på engelskspråkiga programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, håller just nu på med sina slutprov. Om några veckor stiger hon och hennes klasskamrater ut i friheten. Liksom många andra kommer hennes familj att fixa mottagning hemma efteråt för släkt och vänner.
Till skillnad från exempelvis Stockholm finns det ingen stark tradition att hyra flak. I Bollnäs lägger studenterna i stället mycket krut på studentbalen, som hålls på ett hotell i staden.
- Alla började förbereda sig för balen redan i höstas, leta klänningar, skor och väskor, säger Edit Holmqvist.
Sparknep finns
Konsumentsajten Ung Konsument, som har sammanställt tips till studenter, skriver att det går att spara mycket pengar genom att vara ute i god tid, jämföra priser och försöka låna vissa saker - eller köpa begagnat.
Edit Holmqvist köpte sin balväska på rea och ska få håret fixat hos en släkting som är frisör. Ungefär hälften av hennes klasskamrater har köpt nya klänningar, medan hälften har köpt dem begagnat.
- Jag hittade min klänning på NK. Den kostade 3 000 kronor, men det är en ganska enkel modell som jag kan använda senare också. Samma sak med min studentklänning, den var ganska billig och är inte heller bara till själva studenten.
Ett "måste"
Det kan vara svårt att stå emot allt man bara "måste" ha. En trend är att studentmössorna har blivit dyrare, med broderier och olika sorters tyg. Edit Holmqvist hade inte tänkt köpa någon dyr variant.
- Men när studentmösseföretaget kom till skolan bara hängde jag på. Jag satsade på en mössa med mitt namn och klassen broderat, med finare tyg inuti och en blomma i mitten. Studentmössan är nog det dyraste jag har köpt förutom balklänningen, den kostade närmare tusen kronor.
-
Så mycket kan det kosta
Studentens olika fester, kläder och prylar kostar cirka 16 500 kronor, visade en undersökning från Svensk Handel bland blivande studenter för två år sedan. Så mycket kostar kläderna:
Kostnad för: / Tjej / Kille /
Studentaccessoarer / 1 600 / 1 400 /
Studentkläder / 1 300 / 2 500 /
Balaccessoarer / 1 500 / 900 /
Balkläder / 2 500 / 2 500 /
Studentflaket kostar cirka 400-500 kronor. Dyrast är det i storstäderna.
Studentmössan kostade 2011 i snitt 600 kronor. I Stockholm betalade man i snitt 650, i övriga landet 550 kronor.
Studentmottagningen kostar ofta uppemot 4 500 kronor. Allra vanligast är det att föräldrarna anordnar mottagningen hemma och lagar maten själv.
Källa: Svensk Handel (TT) -
Så pressar du kostnaderna
Till studentbal, fester och själva studentdagen: Köp kläder och skor begagnat eller låna/hyr.Satsa på en klänning/kostym som fungerar även efter studenten.Accessoarer till balen, som smycken, väska, slips, näsduk och sjal kanske du kan låna av släkt eller vänner.Be någon om hjälp med hår och smink. Satsa på en enkel uppsättning och öva innan det är dags.Känner du kanske någon fotointresserad som kan tänka sig ta bilder? Framkalla på nätet.Undersök om någon bekant med en lyxig/rolig/gammal bil tycker att det vore roligt att skjutsa till balen.Håll mottagningen hemma om det är möjligt. Laga enkel plockmat och bjud på alkoholfri dryck.Skicka inbjudan via e-post och tillverka egna tackkort.Önska dig pengar i present.
Källa: Ung konsument (TT)