Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte billigt att ta studenten

Snart springer en ny årskull ut ur landets skolor som nybakade studenter. Det ska firas rejält med bal, champagnefrukost och fester. Men det är inte billigt. Bara studentmössan kostar ofta över 500 kronor.

Studenttraditionerna skiljer sig lite åt i landet, men de flesta går på bal, fester och champagnefrukost samt har studentmottagning. Kläderna och mottagningen är ofta det som kostar mest. Totalt kan kostnaderna landa på över 16 000 kronor, enligt Svensk Handel.
Edit Holmqvist, som går på engelskspråkiga programmet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs, håller just nu på med sina slutprov. Om några veckor stiger hon och hennes klasskamrater ut i friheten. Liksom många andra kommer hennes familj att fixa mottagning hemma efteråt för släkt och vänner.
Till skillnad från exempelvis Stockholm finns det ingen stark tradition att hyra flak. I Bollnäs lägger studenterna i stället mycket krut på studentbalen, som hålls på ett hotell i staden.
- Alla började förbereda sig för balen redan i höstas, leta klänningar, skor och väskor, säger Edit Holmqvist.
Sparknep finns
Konsumentsajten Ung Konsument, som har sammanställt tips till studenter, skriver att det går att spara mycket pengar genom att vara ute i god tid, jämföra priser och försöka låna vissa saker - eller köpa begagnat.
Edit Holmqvist köpte sin balväska på rea och ska få håret fixat hos en släkting som är frisör. Ungefär hälften av hennes klasskamrater har köpt nya klänningar, medan hälften har köpt dem begagnat.
- Jag hittade min klänning på NK. Den kostade 3 000 kronor, men det är en ganska enkel modell som jag kan använda senare också. Samma sak med min studentklänning, den var ganska billig och är inte heller bara till själva studenten.
Ett "måste"
Det kan vara svårt att stå emot allt man bara "måste" ha. En trend är att studentmössorna har blivit dyrare, med broderier och olika sorters tyg. Edit Holmqvist hade inte tänkt köpa någon dyr variant.
- Men när studentmösseföretaget kom till skolan bara hängde jag på. Jag satsade på en mössa med mitt namn och klassen broderat, med finare tyg inuti och en blomma i mitten. Studentmössan är nog det dyraste jag har köpt förutom balklänningen, den kostade närmare tusen kronor.