Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte då, men nu ändå

”Nu får Sivar Erihn tillbaka sina pengar” var rubriken på konsumentsidan för två veckor sedan. Det var visst en förhastad rubrik. Först i torsdags fick Sivar Erihn tillbaka pengarna för den Volvo S80 som Kvarndammen hämtade hos honom för snart tre veckor sedan. Först i torsdags alltså, dagen efter att Sivar Erihn skickat ett ganska surt mejl till företaget, registrerades bilen åter på Kvarndammens Bilauktioner AB.

– Mitt mål är att ha nöjda kunder, och nu har vi köpt tillbaka bilen och ersatt honom för hans kostnader. Jag tänker även ringa till den här kunden och prata med honom, sa Kvarndammens VD Tomas Lundqvist i artikeln för två veckor sedan.

Det var alltså inte sant.

– Han ringde mig i onsdags efter att jag hade skickat mejlet och bad ungefär 122 gånger om ursäkt. ”Men det är svårt att vara nöjd när man går back ekonomiskt” svarade jag. Det slutade med att han förde över pengar även för de vinterdäck jag hade köpt. Så det blev bra till slut, när det väl kom till hans bord. Han gjorde ingen hemlighet av att det här inte hade gått riktigt rätt till internt, säger Sivar Erihn.

Som efter mycket kamp gått plus minus noll ur tvisten som pågått sedan februari.

Skånemejerier hade inte samma tur som Gefleortens i kampen mot Arla i Coops kyldiskar. Nu läser jag i tidningen Icanyheter att Skånemejerier i stället slagit sig in på den danska marknaden för att få avsättning för sina medlemsbönders mjölk. Den säljs under namnet Engholm i danska Nettobutiker.

Ironiskt kan tyckas, att den danska mjölkjättens agerande ledde både till mer transporter och till att en konkurrent dök upp på Arlas egen hemmaplan. Globaliseringsförespråkarna kan välja tolkningen att de fria marknadskrafterna (fria tills Konkurrensverket har sagt sitt kanske man ska tillägga, Arla utreds som bekant för misstanke om missbruk av dominerande ställning i uppgörelsen med Coop) möjliggjorde för Skånemejerier att börja exportera.

Grisarna i Danmark har det inget vidare. Det är kanske inte så överraskande om man tänker efter. En dansk fläskfilé kostar inte hälften av vad en svenskproducerad gör. Något måste man spara in på för att tillverka kött så billigt. Jag väljer ordet tillverka eftersom det är så danskarna själva ser på sin verksamhet. De sysslar inte med djurhållning. De tillverkar enheter med mat.

Med sådana konkurrenter är det svårt att vara prisledande för Sveriges bönder. Särskilt samtidigt som man försöker vara Europabäst i djurhållning.