Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte en debatt som Ebba Busch Thor behöver

Det är många som efterlyser ett anständigt konservativt högerparti. Ett parti som pratar traditioner, som visar att man önskar att förändringar i samhället ska ske varsamt, som ser familjen som en viktig, självbestämmande enhet och som anser att kristendomen har en tydlig betydelse och plats i Sverige, utan att för den sakens skull vara intolerant mot andra religioner och livsstilar.

En del av väljarkåren saknar detta och är utan naturligt parti när den konservativa delen av planhalvan i svensk politik lämnats obevakad i och med Moderaternas rörelse mot mitten. Och Kristdemokraterna – det parti som rimligtvis borde vara ett alternativ för dessa väljare – har fört en tynande tillvaro, vilsen i borgerligheten, utan någon verklig plats i tillvaron.

Många har gått till Sverigedemokraterna i stället. Så borde det inte behöva vara.

Nya KD-ledaren Ebba Busch Thor tycks vilja koncentrera sig på göra KD till ett modernt högerparti.

Det ser motigt ut.

För en tid sedan beslutade Kristdemokraternas partistyrelse att i enlighet med Ebba Busch Thors önskemål byta ståndpunkt och säga ja till att även samkönade ska kunna bli adoptivföräldrar. Därmed har nu partiet fått en intern diskussion på halsen. Föga överraskande är partistyrelsen splittrad och motståndarna torde få med sig åtskilliga medlemmar när rikstinget i höst ska avgöra frågan.

Lars Adaktusson, ledamot i Europaparlamentet, och Andreas Carlson, gruppledare i riksdagen, har reserverat sig mot partistyrelsens beslut. Även ungdomsförbundet säger nej till att samkönade par ska kunna prövas som adoptivföräldrar.

För övriga partier (Sverigedemokraterna undantaget) är frågan om att samkönade ska kunna adoptera numera en ickefråga, en fråga som avgjordes för 10-15 år sedan. Kristdemokraterna däremot riskerar nu att i stället för att vitalisera den konservativa debatten landa i gammal trött moralkonservatism.