Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte ens hälften röstar

I Gävle röstade inte ens hälften av de som kunde. I Ockelbo bara var tredje.

– Många ser inte kopplingen till Gävle, säger Deborah Mänd, valambassadör.

Om en vecka är det dags att bestämma vilka 20 ledamöter som ska representera Sverige i Europaparlamentet under de kommande fem åren. Men intresset för att rösta är betydligt lägre nu än när det gäller höstens val till riksdag, kommun och landsting.

I GD:s spridningsområde såg valdeltagandet ut så här 2009:

Gävle 41 procent, Ockelbo 34 procent, Sandviken 38 procent, Hofors 39 procent och Älvkarleby 39 procent.

Valnämnden i Gävle kommun har i uppdrag att öka valdeltagandet, men ytterst är det de politiska partiernas ansvar att locka väljarna till valurnorna. Det som valnämnden kan göra är att göra det så enkelt som möjligt att rösta genom tillgängliga vallokaler och generösa öppettider vid förtidsröstningen. Den som inte kan ta sig till vallokalen själv, till exempel på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning, kan rösta via ombud. Budröstmaterial kan hämtas i stadshuset eller beställas från Valmyndigheten. Valsedlar hämtas på alla ställen där man kan rösta.

Kommunen har också utsett sex unga valambassadörer i ett projekt för att få framför allt förstagångsväljarna att rösta. De har informerat på skolor och på stan. Men trots att det är en vecka kvar till valdagen är det många som inte vet om att de kan rösta. Den bild ambassadörerna fått är att många ungdomar inte vet vad Europaparlamentet är eller hur det påverkar Gävleborna.

– Många har helt enkelt inte funderat på att det är val, säger Alexandra Lindström.

Ambassadörerna är opolitiska och timarvoderade av Gävle kommun. Under sammanlagt 160 timmar ska de informera om hur ett val går till. Politiken får partierna informera om.

– Vi ska visa att det är lätt att rösta, säger Mohamad Mohamad.

Uppdraget kom till på initiativ från Gävle ungdomsråd och ambassadörerna hoppas att projektet kommer att permanentas till varje val.

Hos valmyndigheten finns det 44 registrerade partier som har rätt att ställa upp i Europaparlamentsvalet. 21 av dem har beställt valsedlar hos valmyndigheten. I den listan ingår de åtta riksdagspartierna, Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Junilistan. På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut valsedlar med kandidatnamn för de partier som vid något av de två senaste Europaparlamentsvalen fick mer än en procent av rösterna. Men bara om partierna begär det, och om de endast har en lista. Om det inte finns någon valsedel för det parti du vill rösta på går det att skriva partinamnet på en blank valsedel.

Vill du inte rösta på något parti kan du lägga en blank valsedel i kuvertet.

För att få in en kandidat i parlamentet krävs att partiet får minst fem procent av rösterna. Det går också att kryssa för en kandidat på listan, personrösta. Vid det förra valet hade Sverige 18 mandat, men när Lissabonfördraget trädde i kraft utökades det till 20. Antalet mandat beror på landets folkmängd.

Alla parlamentariker representerar sitt parti, men ingår också i en partigrupp med politiker från andra EU-länder, vilket gör att en enskild ledamot kan få stort inflytande om han eller hon får med sig sin partigrupp på sina förslag.