Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte Gävles sak att hjälpa Ockelbo

Landets handelskammare brukar ha en stringent linje i de politiska frågor som berör organisationen. Det gäller även den regionala Mellansvenska handelskammaren för Dalarna och Gävleborg med säte i Gävle. Men det utspel kammaren gjorde i måndags känns udda.

"Det är Gävle som dör – inte Hälsingland som försvinner" konkluderar GD i en nyhetsartikel efter ett utspel av Handelskammarens regionchef Cecilia Malmström.

Hon stödjer sin tes på erfarenheter från andra länder, till exempel Storbritannien, Tyskland och USA, som visar att regionala stadscentra av Gävles storlek efter en tid av befolkningstillväxt går samma öde till mötes som de mindre orter vars befolkning som staden sugit upp: befolkningen vänder till minskning även i den större staden.

Den övergår till att bli en perifer förort till ännu större städer. I Gävles fall skulle det handla om Uppsala eller mer sannolikt Stockholm. Handelskammarens regionchefs slutsats är då att Gävle måste ta ansvar för att vårda de mindre kommunerna runt Gävle, för att mildra Gävles förutspådda dödskamp.

Logiken är inte glasklar. Skulle Gävles, enligt Handelskammaren, förestående kollaps kunna stoppas om Gävle ser till att färre Ockelbobor och Hoforsbor flyttar in till Gävle? Alltså att genom att förhindra inflyttning hoppas att man i ett senare skede kan förhindra utflyttning? Det ter sig föga troligt.

Och hur skulle i så fall den stora kommunen rent konkret kunna hjälpa den lilla? Handelskammaren ger inga svar.

Det är förståeligt. I Sverige bedrivs regionalpolitik av staten. Skatteutjämning mellan rika och fattiga kommuner är det verktyg som staten favoriserat. Kommunallagen förbjuder dock att en kommun ger ett direkt ekonomiskt bistånd till en annan kommun. Även den för mindre orter så viktiga infrastrukturen är en statlig fråga, inte en kommunal.

Urbanisering är en stadig, global trend. Sverige är det land i EU som har haft den starkaste urbaniseringen sedan 2005. Mer än hälften av jordens befolkning bor numera i stadsregioner, och till 2030 förutses den siffran öka till ungefär sextio procent. År 2050 väntas andelen vara bortåt 70 procent. Det förefaller osannolikt att Gävle skulle kunna bromsa den trenden lokalt.

Därmed inte sagt att utflyttningsorter inte ska få någon hjälp alls. Det är ett humanistiskt värde, som även liberaler bör ansluta sig till, att också de som bor på mindre orter ska kunna leva ett drägligt liv med åtminstone en basal samhällelig service och varuförsörjning. Men all sådan politik ankommer på staten.

LÄS ÄVEN: "Regionchefens varning: Det är Gävle som dör – inte Hälsingland som försvinner"

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!