Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte kriminellt att vara full

Antalet LOB:ar har mer än fördubblats de senaste fem åren. Men det är inte kriminellt att vara på ­fyllan. Oftast får det inte heller några konsekvenser.

2003 togs 697 personer för LOB. De flesta omhändertogs under sommarmånaderna speciellt under Cityfesten.

2008 var siffran 1 532, alltså mer än i snitt fyra personer varje dag på året. 73 av dem var mellan 15 och 18 år och tre under 15 år.

Den som tas för fylleri hamnar inte i kriminalregistret eftersom det inte är något brott att vara full. Det utdöms heller inget straff.

Ungdomar som omhändertas för LOB körs i första hand hem till föräldrarna. Ingen under 15 år får vara i cellerna. Men är ungdomen över 15 år och polisen inte får tag i föräldrarna är det fyllecellen som gäller. Ett omhändertagandeblad skrivs alltid och socialtjänsten, vapenregistret och Vägverket får en rapport.

Hos socialtjänsten händer ingenting om den som LOB:ats är över 20 år. Socialtjänsten för inget register men skickar ett informationsblad ifall den LOB:ade tycker sig behöva hjälp med sina alkoholvanor. Är den LOB:ade yngre än 20 år går rapporten till mottagningsgruppen.

– Innehållet i LOB:en avgör. Alla som LOB:as får brev hem till vårdnadshavaren och erbjuds stöd. Vi informerar också om Kompassen som är en öppen verksamhet för ungdomar, berättar Carina Wohlmer, vikarierande gruppchef.

Om den LOB:ade är väldigt ung eller fått upprepade LOB:ar kallas vederbörande till ett frivilligt men allvarligt samtal ihop med föräldrarna. Socialtjänsten kan starta en utredning om den anser att det finns behov.

Hos Vägverket läggs LOB:en in i körkortsregistret. Efter en LOB händer inget men efter två görs en utredning om nykterhetsopålitlighet. Körkortet kan komma att återkallas. Efter två år försvinner LOB:en ur registret.

För den som inte har körkort men söker körkortstillstånd betyder en LOB ingenting men två LOB:ar eller flera innebär avslag på körkortstillståndet och en spärrtid på tolv månader räknat från sista LOB:en.

Vapenregistret får också en rapport. De skickar ett brev till den som omhändertagits och talar om att polisen uppmärksammat LOB:en. Den som söker vapenlicens för första gången får vänta i två år från LOB:en. Efter en andra LOB inleds en omprövning av ärendet.