Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inte säkert att det är bedrägeri

SANDVIKENDet är inte säkert att Inger Åsbergs pappa juridiskt sett utsatts för ett bedrägeri eftersom han skrivit på det "anbud" han fått. Däremot kan det vara ocker.

Annons
Det säger kammaråklagare Micael Dahlberg.
Han säger att det kan ta år innan ärendet landar på en åklagares bord. I bästa fall. Det troliga är att saken läggs ner. Bedrägeribrott hamnar långt ner på prioriteringslistan.
- Man vet inte vad som har sagts mellan honom och de här männen, vad som är avtalat. Har han betalat för ett utfört arbete så är det i sig inte bedrägeri, men det kan röra sig om ocker om han har betalat för mycket, säger Micael Dahlberg.

Knappast åtal
Han tror inte att saken kommer att leda till åtal.
- Det blir mycket svårt att utreda när målsägaren är avliden och inte går att höra. Det är sånt här jag önskar att man kunde utreda snabbare. Även om ärendet läggs ner är det viktigt att kunna ge anhöriga ett besked. Det ska de inte behöva vänta år på. Men det är en del av dilemmat i situationen vi har.
Vid polisen i Sandviken känner utredningschef Sune Bergström till saken, men säger att polisen ännu inte hunnit titta på ärendet.
- Tyvärr har bedrägerierna ingen utredare just nu. Vi har fullt sjå att hålla ner högarna. Det är verkligen ledsamt det som hänt i det här fallet. Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har, säger han.
Mannen som Inger Åsbergs pappa trodde hade lagat hans tak för 7 500 kronor är i pensionsåldern och är skriven i Gävle-Sandviken-området.

Inget företag
Han har på det papper som Inger Åsbergs pappa skrivit under angett att betalningssumman inkluderar moms. Inget företag eller verksamhet finns dock registrerat i hans namn.
När Gefle Dagblad kontaktar honom bekräftar han först att han är den "entreprenör" med det angivna namnet och att han utför takarbeten. Något takarbete på Inger Åsbergs föräldrars hus säger han sig dock inte komma ihåg.
- Jag har inte varit där. Du måste mena någon annan. Det finns många här omkring som utför takarbeten och även många som kommer utifrån.

Ingen verksamhet
Han säger att någon måste ha utgett sig för att vara han. Att den vita skåpbilen som trion åkte i är registrerad på honom förklarar han med:
- Jag är egen företagare och har många bilar i rörelsen. Jag kan ha lånat ut den.
Till vem vet han inte, säger han. Att han har "rörelse" tar han sedan tillbaka.
- Jag är pensionär. Det var länge sedan jag hade någon verksamhet.
Sen säger han:
- Men vad är det som är polisanmält om vi båda har skrivit på?

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se