Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integration genom musik

Musiken är det universella språket som kan föra samman folk från hela världen. Musik ger tröst och glädje för själen. Tack vare Region Gävleborgs bidrag om 25 000 kr till Hälsofrämjande kulturinsatser för asylsökande och nyanlända och Konserthusledningens generositet har Gävle Symfoniorkesters Vänner (GSV) under hösten kunnat bjuda in nyanlända, många med familjer, till träffar om musik och konserter med Beethoven, Mozart och Tjajkovskij. Vid orkesterns festliga höstfinal den 15 december fanns i en fullsatt salong många från fjärran land som besökte Konserthuset för första gången.

Utgångspunkten är att integrationen främjas bäst genom att nyanlända lär känna det svenska samhället och dess kultur, får träffa svenskar och ges tillfälle att berätta sin egen historia. Många nyanlända har få kontakter med andra än landsmän och kan ha svårt att tillgodose sitt musikintresse.

Före konserterna berättade vi om orkestern, Konserthuset, musiklivet i Gävle och kvällens musik. Viktigast är kanske samtalen över kaffe och smörgås i mindre grupper mellan äldre och nya Gävlebor med språkträning och möjligheter att lära känna varandra. Till våren stundar nya konserter inom ramen för detta uppskattade och viktiga projekt.

Text och bild: Tomas Attorps

vice ordförande i GSV