Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integration på landsbygden

Det skrivs och diskuteras mycket om integrationsproblem av människorna som kommer till Sverige från andra länder. Faktum är att alla de där människorna vill tillhöra, de vill integrera sig och vill vara en del av vårt samhälle med ett helt vanligt liv.

De vill jobba, de vill skapa, de vill bidra och de vill känna sig behövda, precis som alla andra. Att det inte funkar med integrationen beror inte alls på deras ovilja eller oförmågan utan på sättet hur vi tar emot de och vilken start vi ger dem. Det beror på att vi låter dem ofta sitta sysslolösa i stora samhällen där man inte ser dem och där man inte får känna äkta gemenskap.

Det finns ett helt otroligt potential, kunskaper och talanger bland de där människorna som är utbildade och har jobbat i sina hemländer som läkare, lärare, sjuksköterskor, mekaniker, bagare, frisörer, snickare, rörmokare, snickare, busschaufförer och så vidare. Om landsbygden i Sverige sägs det att det inte finns tillräckligt med människor som vill bo och jobba där, inte tillräckligt med barnfamiljer. Varför låter vi inte utlänningar bosätta sig i välfungerande och engagerade mindre bysamhällen med cirka 200-500 invånare som till exempel i fantastiska, älskade Gästrike-Hammarby?

I varje by kunde man bosätta några utländska familjer. Engagerade och villiga bybor, till exempel pensionärer, arbetslösa, sjukpensionärer och så vidare kunde hjälpa de nya bybor med allt som krävs.

Först och främst med språket vilket man lär sig helt naturligt när man har mycket kontakt med svenskar.

På landsbygden ser och känner vi varandra, vi bryr oss om varandra, vi lever gemenskap och det är tryggt att leva här. Allt detta ligger i naturen av små samhällen och det är det som de nyanlända behöver. Landsbygden behöver befolkning samt utveckling och utlänningar behöver få komma in i fungerande (små) samhällen. På båda sidor finns det otrolig potential som inte utnyttjas än. Egentligen inte så svårt att få ihop detta tycker jag.

Silke Nordfjäll

Gästrike-Hammarby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare