Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Integrationen blev ett hett ämne

SANDVIKEN
Integration och internationell solidaritet blev ett hett debatterat ämne på gårdagens fullmäktigemöte i Sandviken.

Fem olika motioner i ämnet från moderaterna, folkpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet debatterades i närmare två timmar.
Moderaterna ville att kommunstyrelsen skulle utreda om man ska starta nätverk för integrering av invandrarfamiljer i Sandviken. Enligt motionen något som liknar fadderverksamhet.
Vänsterns Ida Gabrielsson beskyllde moderaterna för att ha ett imperialistiskt uppifrånperspektiv i sin syn på integration.
-Att komma ny till Sandviken och få Riitta Liisa som fadderfamilj skulle inte jag tycka var speciellt kul, sa hon.
Vänstern hänvisade i stället till befintliga nätverk som till exempel asylkommittén.
Själva hade vänsterpartisterna bland annat lämnat in två motioner om solidaritet med fattiga länder i syd i allmänhet och Iraks krigsdrabbade folk i synnerhet.
Moderaternas Riitta Liisa Björk svarade med att konstatera att bistånd och solidaritet inte är en kommunal fråga. Hon ville överlåta sådant åt ideella väl fungerande organisationer.
Slutligen hade folkpartiets Nils-Gunnar Kempe lämnat in en motion om att bilda en arbetsgrupp för integrationsfrågor i fullmäktige.
Kommunstyrelsen hänvisar i sina svar på motionerna till att tillväxtkontoret ska ta hand om den här typen av ärenden.
MAGNUS LUNDQUIST
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se