Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intern nekades vård

Internen försökte förgäves få vård för sitt inflammerade finger i fyra dagar.
När han kom till akuten avlägsnades hans nagel och gult var vällde ut.
Nu JO-anmäler internen anstalten.

Mannen är placerad på Gävleanstaltens behandlingsavdelning där han avtjänar ett fyraårigt fängelsestraff. I sitt brev till Justitieombudsmannen, JO, skriver mannen att han överlag tycker att kriminalvårdens personal är proffsig. Men när han fick en infektion i fingret kände han sig felbehandlad och kränkt.

Internen bärjade få smärtor i sitt finger den 29 augusti förra året. Han försökte förklara för vårdarna hur ont han hade men fick inget gehör av dem. Första natten kunde han inte sova. wAndra dagen fick han smärtstillande tabletter som inte hjälpte.

Fingret blev allt mer uppsvällt och efter tre nätter utan sömn fick han tillslut komma till akuten. Dagen innan hade hans medfångar erbjudit sig att bli inlåsta vilket skulle frigöra personal som kunde följa med mannen till sjukhuset. När han kom till akuten frågade personalen varför han inte hört av sig tidigare.

Enligt internen var risken för att han skulle få blodförgiftning överhängande. Internen vill att JO ska granska om personalen på anstalten gjorde rätt som lät honom vänta i nästan fyra dygn innan han fick vård. Hans förhoppning är att andra interner inte ska drabbas av samma bemötande i framtiden.

Anstalten i Gävle har ännu inte tagit del av mannens anmälan och vill därför inte yttra sig om fallet. Anstaltens svar ska ha skickats till JO senast den 27 april.