Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Internt bråk stoppar extremistmarsch

Knivskärningen på vit-maktkonserten är med största sannolikhet en intern uppgörelse mellan olika högerextrema grupper. Splittringen gör nu att marschen i Stockholm på nationaldagen ställs in.

I mitten april hyrde en högerextrem organisation en stuga utanför Gävle för att ha konsert med flera band som spelar vit makt-musik. Stugan hyrdes under förespeglingen att det handlade om en familjefest.

Sent på kvällen blev en 19-årig konsertbesökare knivskuren i magen. Hugget var millimeter från att träffa ena njuren och kunde ha dödat 19-åringen. Han blev kvar på sjukhuset ända fram till i torsdags, eftersom det blev komplikationer.

Enligt polisen handlar det med största sannolikhet om ett bråk mellan två olika grupperingar. Tidningen Expo, som granskar högerextrema grupperingar, skriver att 19-åringen tidigare varit aktiv i Svenska motståndsrörelsen, men att han lämnat den och i stället synts i kretsen kring en annan organisation.

Polisen bedömer att ungefär 60 procent av konsertbesökarna kom från andra orter i Mellansverige och därför tar det tid att förhöra dem.

Just nu finns det inte heller någon person som är misstänkt för den grova misshandeln.

Under kvällen kom det också in två anmälningar gällande våldsamt motstånd och skadegörelse på en bil.

Däremot har polisen inte fått in någon anmälan från Gävle sjöscoutkår som hyrde ut stugan.

– De kan ju ha gjort upp med den som hyrde, säger förundersökningsledare Kalju Poltrago.

Bråket mellan de båda grupperingarna leder nu också till att den marsch som flera organisationer genomfört i Stockholm läggs på is.

”Folkets marsch” har genomförts på nationaldagen av flera organisationer tillsammans, men demonstrationslednigen skriver på sin hemsida att det nu bara finns två organisationer kvar i ledningen och att dessa tagit beslutet att ställa in.

Målet med marschen har varit att visa på ” bred nationell enighet” och det uppnås inte när flera organisationer hoppat av, bildat nya partier eller helt enkelt uteslutits från arrangörsgruppen.