Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intresset för att odla mat ökar – nu är det dags att så om man vill skörda egna grönsaker

Intresset för att odla och äta sina egna grönsaker ökar i Sverige. Allt fler vill peta ned fröer i jorden och se dem växa.
– Vi märker ett stort uppsving, säger Lisbeth Wilhelmson på Gustafsängs Trädgård i Storvik.

I takt med att vi blivit allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss har också intresset för att odla sina egen mat växt. Allt fler drömmer om att bli självförsörjande likt Mandelmanns och den danske bonden på tv – även om man bara har en balkong eller en liten radhustäppa att odla på.

– Det märks tydligt att många är inspirerade av alla program på tv. I år kommer säkert alla att vilja ha kronärtskockor efter att ha sett på Mandelmanns, förutspår grönsaksodlaren Lisbeth Wilhelmson.

På Gustafsängs Trädgård utanför Storvik odlar man sedan 20 år grönsaker och blommor till försäljning. Och nu delar Lisbeth med sig av några av sina bästa råd för hur man redan nu kan börja förodla egna plantor hemma.

Att så är i sig väldigt enkelt – det räcker i princip med att stoppa ned frön i jord och vattna.

Det knepiga är att veta vad man ska så när.

– Den vanligaste missen man gör som nybörjare är att man sår alldeles för tidigt när det fortfarande är för mörkt. Då ränner plantorna iväg och blir smala och rangliga, säger Lisbeth.

Hon manar därför alla odlare att ha is i magen och inte förivra sig.

Samtidigt är det vissa saker som behöver sås tidigt – en del redan i januari – för att över huvud taget hinna blir klara. Den svenska sommaren räcker helt enkelt inte till för exempelvis chili, paprika och tomater eller grönsaker som selleri, purjolök, majs och kronärtskocka. De behöver få ett försprång inomhus.

Men exempelvis gurka och squash som växer snabbt kan man vänta med ett bra tag till.

– Dem räcker det att man sår tre veckor innan de planteras ut, säger Lisbeth.

Ett tips är därför att alltid läsa noga på fröpåsen – där står vilka växter som behöver försås inomhus och när det ska göras.

En annan vanlig miss är att man sår för mycket. Det är så lätt att glömma bort att varje litet frö blir en stor planta som kräver mycket utrymme.

Om man gjort det misstaget förespråkar Lisbeth tuffa tag – att man helt enkelt slänger plantor.

– Det är bättre att man sparar några få som kan bli riktigt stora och fina än ett helt gäng som står för trångt, inte får det ljus de behöver och inte blir bra.

Handeln har så klart också snappat upp det ökade odlingsintresset och nu finns pallkragar, drivhus, miniväxthus och alla möjliga såhjälpmedel att köpa i nästan varje affär.

Och visst kan det vara kul med prylar men man behöver faktiskt ingen dyr utrustning. Man kan lika använda det man redan har hemma.

Mjölkpaket och tomma plastförpackningar är jättebra att så i. Man kan också använda toarullar och göra egna krukor av tidningspapper (de är dock bäst till växter som växer snabbt då de kan börja mögla).

Första tiden är det bra om man täcker sådden så att den hålls lite fuktig – har man inte sålådor med lock går det lika bra med plastpåse eller lite plastfolie.

Och vattnar gör man lättast med en blomspruta så att inte fröerna och småplantorna dränks.

– Det är nästan bättre att man vattnar lite för lite än för mycket. Annars är risken att rötterna slammar igen och att det blir syrebrist, berättar Lisbeth.

Finns det något man INTE kan förodla?

– Morötter, och inte heller palsternackor. Deras rötter klarar inte av att bli omplanterade. Men rödbetor går jättebra att förså. Då slipper man gallra och kan plantera ut dem i snygga rader.

Något som man ofta inte sår – men som Lisbeth tycker att man borde – är lök. Man behöver inte alls köpa färdig sättlök i affären, det går lika bra att så själv.

Då har man fler sorter att välja på och dessutom minskar risken för att man drabbas av bladmögel. Hennes egen favorit är en gul jättelök som kan väga uppemot ett kilo när den är klar.

– Den äter man rå – den är mild och jättegod att bara skiva och lägga på macken. Den och gurkan vi odlar är det godaste som finns, säger Lisbeth.

Tre snabba tips!

Odla ärtskott. Är du otålig och vill något snabbodlat – strö ut vanliga torkade ärtor på en bricka med lite jord eller hushållspapper och ställ ljust. Håll det fuktigt så gror ärtorna och du kan snart skörda fina ärtskott.

Återanvänd kryddor. Ett snabbt sätt att skaffa sig kryddplantor är att återanvända dem man köper i mataffären. När du använt kryddan i maten kan du plantera om den i lite större kruka med mer jord så växer den upp igen.

Förodla potatis. Om du vill ha potatis till midsommar är det bra att tjuvstarta inomhus. Lägg potatisarna på några centimeter jord, ställ ljust och svalt och håll jorden fuktig. Då får du färdiga potatisplantor med rötter och blast att sätta ut.

Så undviker du nybörjarmisstagen

► Det vanligaste felet är att plantorna blir långa, rangliga och bleka – då har de i regel inte fått tillräckligt med ljus och/eller stått för varmt.

► De flesta fröer vill ha värme för att gro. Ställ dem ovanför ett element eller till exempel på badrumsgolvet om du har golvvärme.

► Men när de har grott vill de ha det lite svalare – och ljusare. Ställ dem i fönstret, skruva ned värmen och ge gärna lite extra ljus. Det behövs ingen speciell växtbelysning. Det räcker med vanliga lysrör, även en skrivbordslampa kan funka.

► Vänj sedan plantorna vid livet utomhus. Ställ dem inte i gassande sol eller full storm det första du gör. Ta ut dem successivt – i början bara några timmar i taget – så de hinner vänja sig.

► Om det finns risk för frost efter att plantorna flyttat ut – täck med fiberduk eller ta in dem över natten.

► Förivra dig inte. Tänkt på att varje litet tomatfrö blir till en stor planta som du måste få plats med inomhus tills den klara sig utomhus eller i växthuset. Så lagom mycket!