Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intyg krävs när barnen är sjuka

Sedan 1 juli i år måste förskolan eller skolan intyga att barnet varit hemma. Annars riskerar föräldrarna att bli utan ersättning när de vårdat sina sjuka småttingar. Men redan nu väcks kritik mot bristfällig information och krångligt merarbete. – Det tar tid från barnen, säger Tommy Andersson, förskolechef på Vallbacksgården.

Från och med 1 juli gäller nya regler för mammor och pappor som är hemma och tar hand om sina sjuka barn. För att få ersättning från Försäkringskassan krävs numera ett intyg som förskolan eller skolan skrivit under. Syftet är att få ner antalet föräldrar som fuskar med föräldrapenningen.

Men förskolepersonalen i Gävle har fått knapphändig information om sin nya uppgift trots att reglerna redan har trätt i kraft. För Kerstin Norén-Larsson, förskollärare på Staffansgården, kom kontrollansvaret som en nyhet när en förälder i veckan bad om en underskrift.

– Jag har bara träffat på det en gång och det var i går. Jag hade inte hört talas om det. Det gäller att informationen går ut på ett bra sätt både till förskolor, skolor och till föräldrarna, säger hon.

Tommy Andersson, förskolechef på Vallbacksgården, tycker att det är jobbigt att det inte finns några fungerande rutiner kring rapporteringen. Den enda information han kunnat ge sin personal är papper som han har skrivit ut från Försäkringskassan. Nu väntar han på mer direktiv från skolförvaltningen.

Han är kritisk till de nya reglerna som han tycker stjäl tid från barnen.

– Det är vansinnigt att vi ska göra ett jobb som vi inte har bett om. Jag har jobbat inom barnomsorgen i 30 år och aldrig varit med om att någon har försökt fuska, säger han.

Han är osäker på hur mycket staten tjänar på satsningen.

– Kontrollapparaten med alla blanketter måste ju kosta så vinsten tror jag inte blir så stor, säger han.

Carola Helenius-Nilsson är chef på barn- och ungdomsförvaltningen i Gävle. Hon beklagar att ordentlig och tydlig information om vad som gäller inte hunnit nå ut till personalen i tid.

– Vi ska ha en introduktion med skolområdescheferna nästa vecka och hitta gemensamma rutiner. Vi kommer att styra upp det här, säger hon.