Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Invandrarröster kan avgöra

GÄVLE
Invandrarnas röster kan vara avgörande för hur det går i folkomröstningen om ja eller nej.
I senaste valet var valdeltagandet bland invandrargrupperna lågt.

Annons
Både ja- och nejkampanjerna lägger därför ner en hel del arbete på att försöka övertyga invandrarna att gå och rösta den 14 september.
I Nej till EMU:s valstuga på Stortorget finns material på olika språk - och på lätt svenska - både från vänsterpartiet och från miljöpartiet.
- Vi är ute mycket i invandrartäta områden och informerar. I miljöpartiet är det ganska många spansktalande, så vi försöker särskilt nå de spansktalande, säger Bodil Ceballos, mp.

Viktigt att informera
Jasidan har också valmaterial på olika språk, försäkrar Frida Bylin, trots att det just den dag GD frågar inte finns på plats i Ja-tältet.
- Det är viktigt att informera invandrare. En del av dem tittar kanske på sitt hemlands TV och då får de inte så mycket information, säger hon.
En som de senaste veckorna har översköljts av EMU-information är Malak Abdo, som jobbar i grönsaksståndet några meter från valstugorna på Stortorget.
- Det skadar våra hjärnor, propaganda, propaganda, 28 timmar om dygnet, säger han.

Självklart att rösta
Malak Abdo är svensk medborgare sedan några veckor och ska självklart rösta.
- Jag ska rösta nej. De flesta vill inte ha euron och jag vill inte heller. Jag tror det går åt skogen för Sverige om vi går med. Sverige är bara ett litet land och inte som Tyskland, säger han.
Nursei Cicik är också svensk medborgare och ska rösta.
- Jag tänker rösta ja. Det blir lite lättare att åka utomlands när man slipper växla. Men jag är lite rädd för att det kommer att bli högre priser när vi får euron, säger hon.

Släkt i andra länder
Precis som många andra invandrare har hon mycket släkt i andra länder, bland annat i Frankrike, Tyskland och Belgien.
- Det blir lättare när jag besöker dem. Och de säger att de har gått bra att byta för dem. Många invandrare tänker nog som jag att det blir lättare när man besöker släkten, säger hon.
Man behöver inte vara svensk medborgare för att få delta i folkomröstningen. Det räcker med att man varit folkbokförd i Sverige i tre år. Om man är EU-medborgare eller kommer från Island eller Norge räcker det om man varit folkbokförd en månad i Sverige.
Den informationen har haft svårt att nå fram.
För en del har röstkortet kommit som en överraskning den senaste veckan.
- Det har varit en hel del del här vid tältet och frågat om de har rösträtt eller sagt att de inte har det, fast de bott här tillräckligt länge, berättar Frida Bylin i jakampanjen.
Alla som har rösträtt ska ha fått ett röstkort den här veckan.
- Jag tycker att det är konstigt om man inte vet att man får rösta. Det finns mycket information, säger Helén Åleskog, sekreterare i valnämnden i Gävle.
Valmyndigheten i Sverige har tagit fram en broschyr om valet på femton språk. Den broschyren har valnämnden i Gävle beställt hem och lagt ut på Invandrarcentrum, socialkontoret, medborgarkontoret, biblioteken, komvux, högskolan och biofoajéerna.
Däremot får invandrare inte någon speciell information hemskickad.
- Det finns ingen grupp som får speciell information från valmyndigheten. Jag tycker att förstagångsväljare skulle få bättre information men det får inte de heller, säger Helén Åleskog.
I det senaste valet utmärkte sig Öster i Gävle som den stadsdel där valdeltagandet var lägst. Det är också en stadsdel där många utländska medborgare bor.
För att valdeltagandet i år ska bli bättre har valnämnden i Gävle beslutat byta vallokal för dem som bor på Öster. I ställer för att rösta i Norra skolan som tidigare ska de i år gå till Kanalen och rösta.
- Det är en mer känd lokal och ligger bättre till. Tanken är att det ska bli lättare att rösta när man slipper korsa trafiklederna för att komma till vallokalen, säger Helen Åleskog.

INGEGERD SÖRGARD