Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irakiern omhäktad i väntan på HD

SANDVIKEN
Sandvikens tingsrätt omhäktade på måndagen den 35-årige irakier som misstänks vara en av huvudmännen bakom den flyktingkatastrof där 352 människor drunknade utanför Australien för två år sedan.

Annons
Mannen omhäktades i avvaktan på att Högsta Domstolen ska ta upp ärendet och komma med slutligt besked om utvisning eller inte, vilket beräknas ta några veckor.
- Häktningen gäller fram till HD beslutar om utlämning eller annat beslut, förklarade Magnus Berggren, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Uppsala. Nu finns det detaljerad bevisning som åklagare i Australien tagit fram. Det gäller DNA-profiler och vittnesuppgifter.
Mannen nekade till de brott som åklagaren lade fram. Mannen misstänks för grovt vållande till annans död och att mot betalning ha organiserat flykten för närmare 500 personer. Han nekar till brotten. Efter en kortare betänketid kom tingsrätten fram till att mannen ska vara fortsatt häktad eftersom Sverige har ett utlämningsavtal med Australien.
Rätten menade också att mannen på fri fot kan undanröja bevis eller försvåra sakens utredning. Det finns också risk att mannen på fri fot flyr Sverige.
Beslutet kan överklagas hos Högsta Domstolen inom tre veckor.
Häktningen hölls bakom stängda dörrar då målet har hög sekretess.

JÖRGEN LARSSON