Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iran dåligt förberett

GÄVLE Omkring 900 exiliranier finns i Gävle med omnejd. Fakhroddin Fani, gävlepolitiker, känner inte till om någon av dem har anhöriga som drabbats av den kraftiga jordbävningen i staden Bam i södra Iran på fredagen. Det var i går ingen samling i Iranska föreningens lokaler i Gävle.

- Jag har inte hört något om någon familj här är drabbad. Sånt brukar spridas, så vi får hoppas att det är så. Föreningen har inte öppet. Människor i dag har så lätt att få information från satellit-teve, Internet och andra medier.
Mer än 20 000 människor befaras ha omkommit i skalvet som uppmättes till 6,3 på Richter skalan. Antalet skadade beräknas till omkring 50 000.

- Över sex grader på Richterskalan är väldigt högt, särskilt för en sån stad, där hus och andra byggnader är så primitiva, ofta av lera, och klarar så lite.
Själv kommer han från Shiraz, också i södra Iran, men ändå långt ifrån Bam.
- Det är en bra bit från Bam. Iran är så stort. Bam är ett förhållandevis litet, väldigt fattigt samhälle i öknen. Det är ett turistmål på grund av de historiska ruiner som finns där, men det är inte alls någon nöjesstad.
Han säger att han blir upprörd när de sägs i medierna att beredskapen är förhållandevis god eftersom södra Iran är ett riskområde. Jordbävningarna har varit många.

- Det är en sanning med modifikation. Visst, området drabbas hela tiden. Ändå finns inga förebyggande åtgärder, ingenting görs för att ta hand om drabbade. Det är ett totalitärt samhälle där resurserna inte används på rätt sätt.
Fakhroddin Fani jämför med beredskapen i andra jordbävningsdrabbade områden.

- Titta på Japan eller Kalifornien. Där byggs till exempel hus och byggnader på ett sånt sätt att skadorna minskas väsentligt, i stället för att konsekvenserna blir så fruktansvärda som dem i Bam. Man kan fråga vad regimen i Iran gjort överhuvudtaget vad gäller beredskapen för jordbävningar. Det är under all kritik.

Sofia Öhlander