Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Irene hoppas på istid ända till april

Brynäs gick på is igen den här veckan.

En is som sköts av Irene Hallstensson.

– Isen blir kvar till april om Brynäs går långt, säger hon.

Irene Hallstensson sköter om isen i Läkerol Arena. Klockan är strax efter tolv och en konståkningsskola har precis avslutat sitt pass. Nu måste isen spolas innan träningen börjar för ett hockeybockey-lag.

Irene skruvar upp sargen i hörnan på ena kortsidan, öppnar den och tar säte i ismaskinen. Så börjar hon köra i ovaler på rinken och lämnar efter sig blöt is som glänser i skarp kontrast till den is som skridskorna skrapat vit och kornig.

– När det är match i elitserien kör vi med två maskiner. Då gäller det att spola av isen fortast möjligt så att vattnet hinner frysa tills spelarna kommer in igen.

Irene började jobba i Gavlerinken år 1978, strax efter Brynäs storhetstid.

Hon hade precis gått ut trädgårdsskolan och skötte om isen på vintrarna medan hon på somrarna klippte gräs och vattnade blommor.

När hallen byggdes om till Läkerol Arena fick hon Arenabolaget som arbetsgivare i stället för kommunen.

– 1978 fanns inga avfuktare i Gavlerinken. Hallen var byggd för spel under vintern. Men säsongerna blev allt längre. När det var varmt ute bildades fukt i hallen. Ibland när vi kom dit på morgonen var där alldeles dimmigt och isen var mjuk och grynig, säger hon.

Isen i Läkerol Arena läggs alltid i slutet av juni och ligger kvar beroende på hur långt Brynäs går i slutspelet. Om laget alls tar sig dit.

När isen görs börjar ismakarna med att kyla ner en platta. Graderna ställs in på en dator och varierar med hur varmt det är ute och hur mycket folk som finns i hallen.

– Isen är inställd på minus fyra just nu. Men publik och spelare avger värme. Om vi vet att det blir fullsatt sänker vi kylan till minus sex ungefär. Nere vid rinken är det lite kyligt men publiken får det varmare ju högre upp de sitter.

När plattan är tillräckligt kall tar ismakarna slangen och spolar en tunn hinna med vatten över den.

Därefter väntar de tills vattnet frusit och lägger sedan isreklamen ovanpå. Reklamen består av tunna dukar.

De blåa och röda linjerna är däremot målade direkt på plattan.

– När vi lägger reklamen måste vi gå på isen hela dagen och spola vatten i små mängder över så att inte dukarna blir skrynkliga. Efter ett tag blir det väldigt kallt om fötterna. Bara de gångerna fryser jag på jobbet.

Sedan sprutas mer vatten över isen tills den får en tjocklek på tre centimeter.

Förutom att sköta isen städar hon och hennes fem kollegor i hallen, byter ut trasiga sittplatser och putsar fönstren till loger och restauranger inför elitseriematcher.

Irene känner bara till tre andra tjejer som har samma sysselsättning som hon.

– Annars är det här ett väldigt mansdominerat yrke, säger hon.

Nu styr hon ismaskinen, den så kallade Rolban, till den 25-gradiga värmen utomhus och tippar snön i en av de vita högarna intill Arenan.

Sedan vänder hon tillbaka till rinken där GD:s termometer visat exakt 6°C.