Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"IS finns här i Gävle"

Den här artikeln publicerades i januari 2015
Rädslan för IS finns även i Gävle.
– Vi har vetat länge att IS finns här. I empati med mitt folk måste jag våga kämpa för Kurdistan fast jag är rädd att de ska lyckas tysta ner människor, säger Aalia som är kurd och bor i Gävle.

Många kurder har under sommar och höst demonstrerat i Gävle mot IS mord och terror i Kurdistan (norra delarna av Irak och Syrien). Men de gör det inte utan oro.

– Vi har känt oss övervakade under våra demonstrationer. Om det händer mig något så är det Sverige som har mitt blod i sina händer, som inte kan skydda mig och sina medborgare, säger Aalia.

Efter attackerna mot Charlie Hebdo i Paris har IS tydligt visat att de även vill attackera Europa. Men den rädslan som attentatet i Paris medförde har sedan flera månader funnits bland kurderna i Sverige enligt Aalia. När hon fick höra att Gävle moskés företrädare Ali Al Ganas hade uttalat sitt stöd för IS-krigare blev hon bestört.

– Jag blev skakig och sen rädd och fruktansvärt besviken.

Men Aalia känner även att västvärlden har svikit kurderna och tycker att det blir extra tydligt efter terrorattacken i Paris.

– Där dog tolv personer. Jag blir alltid ledsen vid minsta lilla brott mot människor och demokratin men kurder har massmördats dagligen i många månader. Västvärlden har då inte reagerat. Det är en fruktansvärd dubbelmoral. Ungefär 8000 kurdiska kvinnor har tagits som gisslan och sålts på marknader. Alla detaljer behöver man inte gå in på men alla vet vilka barbariska brott IS utför.

Majoriteten av kurderna ingår i samma del av Islam som IS, nämligen sunni. Men konflikten handlar inte om religion enligt Aalia.

– Det här handlar om något annat. Men vi förstår inte vad!

Hur många svenskar som rest till Syrien för att kriga för IS vet man inte. Men Säpo beräknar att det är uppemot 300 svenskar som de måste bevaka efter att de kommit hem från strider eller träningsläger i Mellanöstern.

FOTNOT: Aalia heter egentligen något annat.