Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IS-terroristen sköts ihjäl av belgisk polis – satt i styrelsen för Hoforsföretag

Strax efter terroristdådet i Paris, där 130 människor mördades i november, efterlystes Mohamed Belkaid internationellt. Förra veckan dödades han av belgisk polis.
Gefle Dagblad kan nu avslöja att han officiellt fortfarande sitter i styrelsen för Hoforsföretaget Gästrike Modulbyggnad & Förvaltnings AB.

Annons

NY ARTIKEL: Kopplas till gårdagens terroristattack i Bryssel – så hamnade han i Hoforsföretagets styrelse

Mohamed Belkaid är fortfarande folkbokförd på en adress i Märsta, norr om Stockholm. Det går även att läsa i det IS-register som läckte till Sky News för några veckor sedan att Mohamed Belkaid bodde i Sverige. Ursprungligen kom han från Algeriet.

I mitten av april 2014 reste han till Syrien och terroristorganisationen Islamiska Staten. I de läckta registren går det bland annat att läsa att Mohamed Belkaid ville bli självmordsbombare och att han själv ansåg att hans kunskap i islam var "basic", alltså på grundnivå.

I början av december efterlystes han internationellt för att ha haft delaktighet i terroristattacken i Paris, där 130 människor mördades.

Mohamed Belkaid ska dels ha stoppats i en poliskontroll tillsammans med den nu gripna terroristen Salah Abdeslam, som enligt uppgift tänkt spränga sig själv utanför Stade France men ångrade sig. Poliskontrollen ägde rum ett par månader innan attentatet. Mohamed Belkaid ska även ha betalat för en lägenhet där attentatsmännen kunde gömma sig i Paris.

Mohamed Belkaid kom till Sverige 2010 då han gifte sig med en svensk kvinna. Under sin tid i Sverige dömdes han flera gånger för stöld och en gång för brott mot knivlagen.

Han blev även invald i två företagsstyrelser. Det ena företaget heter MXM Bygg AB och det andra Gästrike Modulbyggnad & Förvaltnings AB med säte i Hofors.

Västmanlands Tidning, VLT, skrev i augusti 2015 om hur MXM Bygg AB tömts på sina tillgångar.

Grundaren av MXM Bygg AB träffade en man i 50-årsåldern som ville ta över företaget. Affären gjordes upp och företagets nya styrelse bestod av 50-åringen, som ordinarie ledamot, samt Mohamed Belkaid, som suppleant.

Dagen efter affären så tömdes företagets kassa, 800 000 kronor försvann. Plundringen inträffade i slutet av 2014, ungefär ett halvår efter att Mohamed Belkaid lämnat Sverige för att resa till Syrien. I april 2015 försattes företaget i konkurs.

Samma uppbyggnad som MXM Bygg AB hade i styrelsen har Gästrike Modulbyggnad & Förvaltnings AB fortfarande. 50-åringen som ordinarie ledamot och Mohamed Belkaid som suppleant.

Gästrike Modulbyggnad & Förvaltnings verksamhet har under de senaste åren varit vilande. De har endast redovisat mindre kostnader men inga inkomster.

Gefle Dagblad har sökt 50-åringen utan att lyckas.

Företagets verksamhet är enligt bolagsverket att "bedriva försäljning, import, export, uthyrning och förvaltning av byggnader, byggnadsmaterial, maskiner och verktyg inom bygg och verkstad främst sågar, klyvar, borrmaskiner, spikpistoler, bilriktningsverktyg, billackeringsverktyg samt uthyrning av personal i anslutning härtill och därmed förenlig verksamhet."

Vilka intressen Mohamed Belkaid såg i att sitta i styrelserna för Gästrike Modulbyggnad & Förvaltnings AB och MXM Bygg AB har inte Gefle Dagblad fått fram några uppgifter om.

Det var i tisdags förra veckan som den belgiska polisen slog till mot ett hus söder om Bryssel. Skottlossning utbröt och fyra poliser skottskadades. Enligt TV-kanalen VRT besköts poliserna med cirka 30 skott.

Mohamed Belkaid dödades enligt belgisk polis med en kalasjnikov i famnen. Enligt uppgifter ska han ha skjutits ihjäl av en prickskytt. I huset misstänks flera personer med koppling till terroristdådet i Paris ha uppehållit sig. Bland annat den nu gripna Salah Abdeslam som lämnat fingeravtryck och DNA-spår i huset.

Det finns inga uppgifter om ifall Mohamed Belkaid även var med och planerade terroristattacken mot Bryssel en vecka efter att han dödades. Men man kan konstatera att han ansökt till IS för att bli självmordsbombare.

LÄS ÄVEN: Därför utvisades inte den tidigare Gävlebon till Tjetjenien

LÄS ÄVEN: Han lämnade Gävle för att dö martyrdöden i Syrien

LÄS ÄVEN: 21-åringens SMS innan sin död: "Jag lämnar nuet bara för Honom och paradiset"