Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isaac Westergren & Co AB

grundades 1872 av handlaren Isaac Westergreni Valbo och hans son Per Johan som grosshandel för spannmål,salt, kaffe, socker med mera, senare även för gödningsämnenoch foder. Från eget rosteri, anlagt 1914 i egna magasinsbyggnadenvid Norra Skeppsbron, såldes specialblandningen Izal somfanns på marknaden ända in på 1960-talet.
Westergren anlade 1873 även Gefle Såpfabrik ochtillverkade såpa, tvål och även talgljus någraår. Fabriken byggdes 1911 om för att framställaoljor ur fettsyror och glycerin. Senare tillverkades ävenparfym och hårvatten.
Per Johans son Isaac Westergren, framstående idrottsprofil, blev 1904delägare i firman, som han övertog 1914. 1932 startadesdotterbolaget Isa Makaronifabrik med verksamhet till 1961.
Då Isaac Westergren drog sig tillbaka 1933 blev firmanaktiebolag.
Magasinet på Norra Skeppsbron drabbades i december 1959av en omfattande brand. I samband med återuppbyggnaden ansågföretagsledningen att det skulle bli för dyrt att fortsättai Gävle och kafferosteriet flyttades 1960 till Stockholm.Ett 30-tal anställda berördes. Fyhrwall, O: Banker,försäkringsbolag m.m (ingår i Sverigeshandel och industri i ord och bild); Hagvik, B: Gefle Köpmannaförening1885-1935.