Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isen håller inte för att plogas

SANDVIKEN

Äntligen snö och närmast riktig vinter. Men för de skridskosugna innebär det svårigheter att ta sig fram. Isen håller inte för den tunga traktor som behövs för att ploga.

Annons
Långfärdslyckan har varit total ända sedan före jul. Men när snön nu lägger sig som ett tjockt täcke på isen har helglediga skridskoentusiaster hört av sig med klagomål över att snön ligger kvar.
- Isen är för tunn på flera ställen, konstaterar Ulf Stridsberg från kultur- och fritidskontoret i Sandviken.
I onsdags gjordes försök att ploga skridskobanan på Storsjön mellan Stenbryggan i Sandviken och Forsbacka. Men isen var inte tillräckligt tjock för att den tunga traktorn skulle kunna åka ut. Isen från Sandviken fram till vindskyddet öster om Björnön var drygt 14 centimeter. Norr om vindskyddet var isen bara en decimeter tjock.
Problemet är att kommunens lätta traktor, 700 kilo tung, är för svag för att kunna ta bort den snö som frusit fast.
- Nu har de reparerat den lilla traktorn och ska åka ut en liten bit, sa Ulf Stridsberg när han i går besökte Stenbryggan.
Dagen före julafton, efter några riktigt kalla nätter, var isen mellan 15 och 20 centimeter tjock, och låg spegelblank på Storsjön. Men en vecka senare blev det varmare. Tövädret runt nyårshelgen har försvagat isen.
- Det blev en så stor rotation i vattnet att isen tunnats ut ordentligt, säger Ulf Stridsberg.
Han är själv förvånad över att isen kunnat försvagas på så kort tid.
- Vi får hoppas att snön tinar och att det sedan fryser till igen. Hittills har det ju inte varit någon riktig kyla, säger Ulf Stridsberg.
Tills vidare kunde man i går ploga upp en rundbana runt Strandvägen i Sandviken.

Mer läsning

Annons