Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikaner coachar Brynäs

I USA bedrivs ungdomsishockey som vilken vinstdrivande verksamhet som helst. Och det här med toppning är mer regel än undantag.

Tränarbröderna Bryan och John Amico från New Jersey besökte Brynäs och fick se en annan verklighet.

– En jättebra upplevelse, vi har haft väldigt kul, säger Bryan.

Annons

Brynäs och North Jersey Avalanche inledde lite försiktigt ett samarbete redan i fjol, när Gävleklubbens ungdomsansvarige Stefan Utby åkte över till USA liksom även en av Brynäs ungdomstränare, Martin Blomgren Sköld.

Nu var turen kommen för den motsatta resan. Bryan och Johan Amico kom i söndags och åkte hem tidigt i morse, och under den korta vistelsen har de hunnit se matcher med både 02-laget, J18 och J20, bevittnat flera träningar och även hoppat in på isen själva.

– Vi fick vara med och hålla i någon övning med Martins 00-lag. Det var ”great”, säger Bryan Amico, som liksom brorsan sin är ungdomstränare hemma i USA.

Meningen med besöket var att se och lära och de hoppas att samarbetet blir långvarigt.

North Jersey Avalanche är en organisation med 24 ungdomslag i åldrarna 7–18 år. Förre Gävlebon Patrik Hansson har sin son Liam i ett av lagen – det var för övrigt genom honom som de två klubbarna fick upp ögonen för varandra – och kan berätta om skillnaden.

– Det är ju en vinstdrivande organisation. Och de har inget A-lag som i Brynäs, som kan dra in pengar. Allting finansieras genom avgifterna som föräldrar betalar in, säger Hansson.

Bryan och John Amico noterar andra skillnader också.

– Vi har en mycket mer ”try out”-baserad verksamhet. Varje år har vi en try out, där man får försöka kvala in till något av våra topplag, berättar Bryan – medan Martin Blomgren Sköld konstaterar att sådant inte ens är tillåtet i Sverige.

– Som det verkar har vi också fler träningar tidigt i åldrarna, och sedan fortsätter vi på en ganska konstant nivå i ungdomsåren, medan det i Sverige blir mer intensivt och fokuserat först när barnen blivit lite äldre, fortsätter Bryan Amico.

Något som ytterligare skiljer Brynäs och North Jersey Avalanche åt är att den förstnämnda föreningen fått fram ett antal NHL-spelare. Bryan och John Amico tvingas konstatera att man inte fått fram en enda under de 14 år som verksamheten bedrivits.

– Det är den stora anledningen till att vi är här! säger John, halvt på skämt, halvt på allvar.

Mer läsning

Annons