Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anderséns nya hockeyliv borta i öst

Det var i den ryska stålstaden Tjerepovets som Niclas Andersén landade i början av juli.

Efter två månaders anpassning till livet både på och utanför hockeyisen har den före detta brynäsbacken äntligen debuterat i KHL.

– Allt är annorlunda här – men mycket bättre än jag hade trott, säger Niclas.

Annons

Efter fem säsonger lämnade 24-årige Andersén Brynäs i våras med ett färskt SM-guld runt halsen. De ryska locktonerna från Severstal Tjerepovets gick inte att stå emot och nu är han i världens näst bästa liga.

– Jag ville ta den här chansen och har inte ångrat mig en sekund än så länge. Klart man hade hört en del om hur det var att leva och spela i Ryssland och jag kom hit utan förväntningar. Men det har faktiskt varit otroligt bra.

Med ryska mått mätt är Tjerepovets en relativt liten stad med drygt 300 000 invånare som ligger 70 mil från Moskva.

– Det mesta kretsar kring Severstal som är det stora Stålverket i stan. Det hörs ju på namnet att de är våran stora sponsor också, säger Niclas med ett skratt.

I ett modernt lägenhetskomplex bor de allra flesta spelarna i laget nära varandra.

– Mycket bättra än jag kunde tänka mig. Vi bor väldigt fint och har nära till det mesta. I själva stan finns det flera bra restauranger och vi slinker väl in i det stora shoppingcentret då och då. Det är helt okej att leva här.

Flickvännen är dock kvar hemma i Gävle.

– Hon kommer hit och hälsar på någon gång under hösten. Vi är ju borta en hel del och så mycket att göra här finns det ändå inte.

För det mesta kretsar så klart kring hockeyn för Niclas där det hittills har varit många träningar och matcher under en lång försäsong. Hockeyintresset är stort och när laget bjöd in till en öppen träning var det många fans på plats.

– Det blev väl och an annan autograf. Det ska bli riktigt spännande att få börja spela hemmamatcher också för att se vilket tryck det kan bli. Det var riktigt skönt att serien drog igång.

KHL-säsongen inleddes i torsdags och för Severstals del blev det direkt en roadtrip med tre bortamatcher. Laget spelar i den västra konferensen och med de långa avstånden så är laget på resande fot den ena veckan och på hemmaplan nästa vecka.

– Det är ganska skönt att det är så, säger Niclas när sporten får tag på honom i ett hotellrum dagen efter premiärförlusten med 5–2 mot Ak Bars Kazan.

Lite deppig efter förlusten men också med vetskapen om att man förlorat mot ett riktigt bra lag som tillhör favoriterna i hela KHL.

Det vimlar av ryska landslagslirare i Bars Kazan blandat med en del andra europeer. Det går också lite fortare än i Elitserien.

– Jo, kändes det i alla fall här i första matchen. Det är klart att KHL kanske håller lite högre klass men är man ny i en serie känns det ju alltid lite ovant i början och det är lätt att bli imponerad. Så var det när man fick kliva in i Elitserien för första gången också.

Niclas har i alla fall tagit en plats i andra backparet där han i inledningen av säsongen placerats bredvid finländaren Teemu Laakso. I premiären fick han också stort förtroende och hade nästan 20 minuters speltid.

– Det kändes riktigt bra. Jag fick till och med spela en hel del i power play och det har jag ju inte varit van med från Brynäs. Men det är riktigt roligt. Man får väl se om jag får chansen igen efter den här förlusten.

Det fick Niclas som i säsongens andra match fick vara med om att premiärvinna. Det blev 3–1 mot Salavat Yulaev i går och på nytt 20 minuters speltid. Ett skott på mål och säsongens första utvisning blev också protokollfört.

Severstal är annars tippat att i alla fall ta sig till slutspel. Laget består förstås mestadels av skickliga ryssar men också några finländare där vi bland annat hittar forwarden Mikko Lehtonen som gjorde 30 mål för Skellefteå i Elitserien för två säsonger sedan.

Andersén är inte heller ensam svensk. Han har forwarden Niclas Bergfors till lagkamrat som kom dit redan i våras. Han gjorde också ett av målen i gårdagens segermatch.

– Klart det är skönt att ha en till svensk i laget som man kan surra lite med. Men det har varit ganska lätt att komma hit och det är bra grabbar rakt igenom.

Laget har en match kvar på turnen – mot Neftekhimik Nizhnekamsk – innan det blir tre hemmamatcher. Den här roadtripen var avståndsmässigt inte så långt att åka. Det blir värre nästa gång...

– Då ska vi nästan hela vägen bort till Kinesiska gränsen och spela mot Amur. Det ska också bli en upplevelse men ganska skönt att klara av den resan redan så här i början av säsongen. Vi möter dom borta bara en gång.

Trots mycket att stå i på rysk mark så följer han Brynäs öden och äventyr.

– Jag såg att dom spöade Leksand med 5–0 så killarna måsta sköta sig bra. Jag hoppas jag kan koppla upp dator så jag kan se några matcher i elitserien också.

Men hans egna äventyr har ju precis börjat.

Mer läsning

Annons