Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen, Sundlöv

Under sitt nionde år som sportchef fick Michael Sundlöv äntligen sin stora framgång.

Här berättar han hur resan mot guldet inleddes – på en buss på väg från Karlstad – och hur den fortsatta resan på ett sätt blir lättare nu.

– Respekten vi fått nu underlättar när vi vill få hit spelare. Det är stor skillnad, säger han.

Annons

Den 46-årige före detta målvakten är den som suttit längst på sin post av alla sportchefer i elitserien, och han fortsätter minst ett år till.

Han är engagerad, åker på alla bortamatcher – utom nån gång när flygplanet varit för litet – har fått mycket skit för dåliga värvningar, och har varit på randen till utbrändhet under någon jobbig kvalserie. Men han har aldrig gått förbi kvartsfinal.

När Brynäs slog ut Frölunda för ett par veckor sedan var det en stor tyngd som föll från hans axlar.

– Jag hade en sämre sorts nervositet i kvartsfinalerna än jag känner nu, säger Sundlöv ett par dagar innan Brynäs ska säkra sitt 13:e guld.

– Att gå förbi kvarten var en stor sak, att på något vis få peka finger åt alla som tycker och tänker, alla hockeypopulister som poppar upp, fortsätter han.

Historien om guldet tar egentligen sin inledning direkt efter det senaste kvartsfinaluttåget. När Brynäs satte sig i bussen på väg hem från Karlstad efter 3–4 i den femte matchen mot Färjestad, kom snacket i gång.

– Spelarna satt i övre delen av bussen och vi ledare i den nedre. Det var jag, Niklas (Czarnecki), Janne, Tommy, Pecka och säkert ”P” (materialaren Mattias Pettersson) och ”Jesse” (materialaren Jens Östling). Det var tankar och funderingar, ”hur tar vi nästa steg?”.

Svaret kom de fram till senare. Hela organisationen skulle med på tåget. Sundlöv och tränarna bestämde sig helt enkelt – 2012 skulle det bli guld. Och snart var spelarna med på det också, vilket visade sig när Brynäs hade teambuilding i Orbaden där spelarna gruppvis skulle bestämma målsättning. Och kom fram till samma sak.

– Om vi som förening och grupp ska trassla oss förbi en kvartsfinal, gå till final och vinna guld – då måste vi börja prata om det. Vi måste börja tro att det kan hända. Och det är inte bara laget och ledarna som ska tro det, utan hela organisationen. Om alla springer här uppe på kansliet och tror att vi inte är tillräckligt bra, så kommer de inte att kunna prestera där nere heller. Och vice versa. Om Hans-Göran och styrelsen bestämmer att målsättningen är guld, thats it, men där nere känner de ett tvivel... Det handlade om att kitta ihop det på nåt vis.

• Men du och Tommy var alltså överens om guldmålet innan spelarna sagt sitt?

– Absolut.

• Men om spelarna sagt nåt annat, om de i Orbaden kommit fram till att slutspel var målet...?

– Jag vet... men jag tror nog att Tommy och Janne som ledare har fött den tanken hos spelarna, kanske utan att de sagt det rakt ut.

Sundlöv berättar att det interna målet var guld även året innan. Skillnaden mot i vinter var att Tommy Jonsson gick ut på pressträffen inför säsongen och meddelade guldplanerna offentligt.

Att föreningen den här gången var helt öppen med sin målsättning tror Sundlöv kan ha haft stor betydelse.

– Visst. Det är ett jäkla mentalt spel det här med elitidrott. Vi vågade säga att vi skulle ta guld, vi vågade tro det och vi sa det oftare.

Lagbygget som Sundlöv ansvarade för bestod till stor del av oetablerade spelare. Om man ser till värvningarna. Vissa har blivit riktiga fullträffar, exempelvis Jesper Ollas.

• Hur vet man att en sån spelare ska vara så här bra i ett slutspel?

– Det vet du inte. Den som säger något annat ljuger... Vi såg att vi fick en fantastisk karaktär, en hockeyarbetare, men det han har växt till... han spelar SM-final, är med i vår lineup, spelar powerplay – och faktiskt gick det att vara ännu bättre som människa än jag trodde... Det är en fantastisk kille, helt underbar. Och det är de andra också, men Ollas kanske är den som sticker ut mest av nyförvärven.

Sundlöv säger att målet är att få ett minst lika bra lag nästa säsong. Och att Jakob Silfverberg med flera ska ersättas med etablerade spelare. Han säger inte stjärnor, men det är den känslan man får. Han avslöjar också att Brynäs har flera spelare klara, de är bara inte presenterade ännu.

Calle Järnkrok räknar han med stannar minst en säsong till.

• Det borde påverka värvningsarbetet att Brynäs varit framgångsrikt.

– Absolut, det gör stor skillnad. Både vad gäller möjligheten att få hit killarna och vad gäller respekten som vi har i Sverige.

– Men faktum är att det inte är så mycket för att ”wow, ni har vunnit SM-guld”, utan det som har varit störst så här långt är den hockey vi har spelat, med fart och offensiv. Bra hockeyspelare vill hit och tycker att de skulle passa här, och vill spela en sån hockey. Det värmer.

Mer läsning

Annons