Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anton kör för fullt – i AHL

Målet var NHL – men förre Brynäsforwarden Anton Rödin hamnade i stället i Chicago Wolves i AHL.

Nu berättar han om sin tunga start, om tränaren som spelat med Wayne Gretzky och hur han ett tag fick spela i samma kedja som två fajters...

– Det var lite annorlunda, säger Rödin.

Annons

Förra säsongen var 21-åringen utlånad från Vancouver Canucks till Brynäs, där han gjorde en klart godkänd säsong med 26 poäng på 53 matcher.

Resan över Atlanten gjorde han i stället inför den här säsongen. Men trots att han imponerade i en träningsmatch mot San José Sharks – ett mål och ett assist från hans klubba – fick han snart beskedet att han skulle få bege sig till farmarlaget Chicago Wolves. Väntat, men ändå surt.

– Vancouver har ju ett ganska bra lag, konstaterar Rödin.

– Men å andra sidan... jag hade som mål att ta en plats.

Den första tiden i Chicago blev inget vidare. Rödin åkte på en envis halsfluss och låg däckad i en vecka.

– Jag fick antibiotika som inte hjälpte, så det fick läka av sig själv. Efter det var det lite tungt. Jag tappade i matchtempo och hade svårt att käka, så när jag kom tillbaka missade jag några matcher och fick sitta på läktaren.

Nu däremot mår han alldeles förträffligt. Den här intervjun görs dagen efter att Rödin svarat för sin bästa insats för säsongen. Även om det blev förlust med 4–3 mot San Antonio Rampage kunde han glädjas för egen del åt ett mål och ett målgivande pass. Tidigare hade hans debutmål ett par veckor tidigare varit lika med hans totala poängskörd.

– Jag tycker att jag har börjat anpassa mig till spelet här. Det är lite annorlunda, det är bra mycket mer kamp. Men jag ser det bara som en bra och rolig upplevelse, man får prova något nytt.

• Du är inte så stor, hur klarar du av det fysiska spelet?

– Det är inga problem alls längre. Det gäller att ha bra balans, och är man inte störst får man vara smartare i stället. Vi har en bra coach också på det sättet att han inte kräver att jag ska gå in och köra över folk, utan spela mitt spel.

Coachen, det är Craig MacTavish. Han har tidigare lett Edmonton Oilers i NHL under åtta år och coachade laget till Stanley Cup-final 2006. Men framför allt är han känd för sina fyra Stanley Cup-titlar som spelare, tre för Oilers och en för New York Rangers.

Bara en sån sak att han har spelat med Wayne Gretzky under dennes storhetstid inger respekt.

Rödin gillar MacTavish, trots att han blivit bänkad av honom några gånger.

– Det är lite annorlunda än hemma, helt klart. Lite hårdare. Ändå är han inte old school och står och skriker på oss och sånt där. Han är en sån som kommer fram och pratar med en. I och med att han har spelat själv så han vet hur det är som spelare, han förstår situationen.

Rödin, som inte längre störs av sina gamla axelproblem, huserar för tillfället i andrakedjan, men har varit runt lite här och var – från förstakedjan till en plats mellan två fajters i en riktig brunkarformation.

– Då var det ingen skönhetshockey direkt, säger Rödin och garvar.

– Det gällde att försöka täcka upp för dem och hålla i pucken lite extra.

Några slagsmål minns han inte att kedjekompisarna startade. Och själv har han inte varit med när det hettat till på isen, även om det var nära i senaste matchen efter att han bromsat upp snö i motståndarmålvaktens ansikte.

– Då var det en motståndare som slängde handskarna mot mig. Men jag kände inte att det var läge riktigt...

Anton Rödin följer Brynäs förehavanden så ofta han kan – ”det är sjukt kul att det går så bra” – men har ingen hemlängtan att tala om.

– Jag har kontrakt på två år och har valt att ge det här en chans. Då är det bara att köra fullt ut, konstaterar han.

”Det är lite annorlunda, det är bra mycket mer kamp. Men jag ser det bara som en bra och rolig upplevelse, man får prova något nytt.”

Mer läsning

Annons