Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backcoachen svarar på kritiken mot försvarsspelet

En ny genomklappning senast och Brynäs är nu uppe i 17 insläppta mål på tre hemmamatcher. Brynästränaren Gunnar Persson – med fokus på just backarna i laget – svarar på kritiken mot försvarsspelet.

– Man måste se till helheten, säger han.

Annons

Den blytunga förlusten mot Frölunda i torsdags var bara en i mängden av Brynäsnederlag på sistone.

Efter 5–2-förlusten sammanstrålade lagets tränare sent på kvällen, analyserade matchen och hoppade sedan på bussen mot Linköping morgonen därpå – och fortsatte att prata om vad som är "fel" i Brynäs just nu.

Mycket ligger i försvarsspelet.

Vi lät Gunnar Persson, Brynäs backcoach, redovisa sina teorier om varför laget brister i defensiven.

– När gemene man ser på matcherna och att vi släpper in många mål så hävdas det direkt att målvakten är för dålig, att backarna är för dåliga. Men du måste se på helheten. Det är inte bara backarna som spelar försvarsspel, utan det gör man över hela isen.

– Det som har varit dåligt är att vi inte fått med oss alla spelare i hemgången, backarna får för dåligt understöd av forwards och då kan det se klent ut. Det är lätt att hitta syndabockar, men vi väljer att se på helheten, säger Persson.


• Hur ska ni rätta till det?

– Alla spelare måste gå till sig själva och tänka; "Vad är mitt jobb när det här händer, och vad gör jag när det där händer".

• Vad betyder skadorna på flera av era etablerade backar?

– Att vi får spela på ett lite annorlunda sätt. Vi har enormt spelskickliga backar, men när Bertilsson och Jonsson saknas så har vi tappat några kilon. I stället måste vi spela aggressivt, hela tiden ligga nära motståndarna. Men det är svårt när man inte får något understöd.

I fjol, när det blev SM-guld, saknades en tränare med huvudfokus på backarna. Inför den här säsongen värvades Gunnar Persson just för den rollen – men försvarsspelet har blivit sämre.Brynäs är det laget som släppt in näst flest mål av samtliga i elitserien, 122 stycken.

– Det handlar inte om att vi har ett dåligt försvarsspel. Vi har bra spelgrunder, det vet vi om. Men det har varit för undermåligt, många har fuskat. Men vi ska bygga ihop det igen.

• Nu letar ni en backförstärkning igen. Vilken spelartyp anser du behövs?

– Vi vill ha en bra bredd. En topp tre-back. En sån som är lite åt Bertilsson-hållet, som påminner om honom. En back med tyngd men ändå har ett bra spel i sig. Men det är inte enkelt att hitta en sådan, säger Persson.

Och trots fem insläppta mål och kritik mot försvarsspelet i Frölundamatchen senast, så ställer Brynäs upp med exakt samma backuppsättning.

LINUS NORBERG

Mer läsning

Annons