Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bäckis” har varvat upp inför kvarten

Första VM-matchen på fyra år.
Sporten följde Nicklas Bäckströms comeback i Tre Kronor i Globen i går kväll.
– Jättekul att spela inför svenska folket, sa han efter 4–0 mot Lettland.

Annons

”Bäckis” har spelat tre VM-turneringar tidigare, debuterade i Riga 2006, men har aldrig representerat landslaget i en stor turnering på hemmais.

Därför var det ingen vanlig kväll för honom, även om Lettland stod för det blygsamma motståndet och matchen bara var uppvärmning inför kvartsfinalen mot Tjeckien i morgon torsdag.

Och även om det inte var fullt på läktarna nu heller – översta etaget var avstängt – så var ”Bäckis” snabb med att svara på vad som var bäst i går:

– Atmosfären!

Förra året lämnade Bäckström återbud till VM sedan Washington slagits ut av Tampa Bay i första slutspelsomgången – en avslagen och sargad tumme satte stopp.

Nu anlände han laddad och sugen, trots besvikelsen efter förlusten mot New York Rangers. Och trots omaket med tidsomställning och bagagestrul såg han rätt opåverkad ut tillsammans med Daniel Alfredsson och Patric Hörnqvist i förstakedjan – istid 18 minuter och 57 sekunder.

– Jag vet inte, det kändes väl sådär. Vi får kanske inte till så mycket i anfallszon – men samtidigt försöker vi hela tiden och vet att vi kan bättre.

• Hur tyckte du det gick för dig personligen?

– Det var ovant med så mycket is. Jag sa det i morse på värmningen, att man kan ju knappt se spelarna borta i den andra zonen. Men får jag vänja mig lite till så...det är bra med mycket ytor.

– Sen blev jag lite trött mot slutet. Men det kanske inte är så konstigt.

Efter några uppmjukande byten kom första poängen i det powerplay ”Bäckis” själv såg till att fixa när han fintade bort Kaspars Daugavins och blev neddragen.

Ett precist crosspass till Erik Karlsson som sköt, och returen skyfflades in – av Jakob Silfverberg!

Pär Mårts skrällde med att skicka in ”Silfver” med Bäckström, Karlsson, Alfredsson och Hörnqvist i första PP-uppställningen – det tog bara sju sekunder innan det blev ett succédrag.

– Det var ganska enkelt att hitta Erik där borta. Det ger förstås lite självförtroende, sa ”Bäckis”, som gav Silfverberg ett par vänliga klappar på hjälmen och kommer att få en nyckelroll som dirigent i PP när slutspelet nu drar igång.

Här har Tre Kronor ett supervapen, med Henrik Zetterberg i samma roll i uppställning nr 2.

”Bäckis-kedjan” var bara nån millimeter från att göra mål även i andra perioden, då Bäckström bommade skott och Alfredsson klippte till istället. Pucken tog i ribban och sedan i ryggen på målvakten, men rensades bort precis på mållinjen. Bortviftat efter videogranskning.

Patric Hörnqvists skott i insidan av stolpen i tredje perioden var lika nära.

Daniel Alfredsson hoppas och tror att det kommer mera i kvartsfinalen i morgon.

– Det syntes direkt vilken blick Bäckström har och hur han ser isen där ute, berömde han.

Nu väntar alltså tjeckerna. Sporten såg deras genrep också, och 8–1 mot Tyskland kanske låter imponerande. Sanningen är dock att det inte går att dra några växlar alls på den ”matchen”. Tyskarna spelade ett uselt försvarsspel och var totalt ointresserade i tre perioder.

– Jag har inte sett tjeckerna, men vet att dom är bra på kontringar och har snabba forwards, säger ”Bäckis”.

• Vad måste ni göra bättre?

– Allt tycker jag. Passningsspelet, skjuta mer, komma in mer framför mål.

Men med en natts god sömn ska nog det där ordna sig.

– Nu ska jag sova och sedan träna igen i morgon. Förhoppningsvis blir jag av med jetlaggen snabbt.

Mer läsning

Annons