Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckis köper Engeltofta

Hockeystjärnan Nicklas Bäckströms nya fastighetsbolag, NickBack Invest AB, blir stor delägare när Engeltofta säljs på nytt.

Annons

– Affären blir klar inom kort, bekräftar nuvarande vd:n Mats Söderström för Sporten.
Planen: att göra Engeltofta till en toppmodern året runt-anläggning för konferens- och hotellverksamhet.

Det var 2007 som Engeltofta togs över av Mats Söderström, Janne Johansson, Leif Hessel och Thomas Andersson. Den klassiska och unika byggnaden från 1882 hade då länge funnits på kommunens utförsäljningslista.

Ägarkvartetten fräschade upp interiörer i huvudbyggnad och annex och har sedan dess drivit huvudsakligen konferensverksamhet och pensionat.

– Men för att skapa vinst i fastighetsbolaget måste det till en stor förändring, Engeltofta måste moderniseras och drivas som året runt-verksamhet. Och det är det jag jobbat på i nästan ett år nu, förklarar Mats Söderström.

Nu har en ny ägarstruktur växt fram – och 40 procent av Engeltofta kommer snart att ägas av NHL-proffset Nicklas Bäckström och familjen Bäckströms fastighetsbolag.

Dessa blir de nya delägarna i Engeltofta:

• NickBack Invest AB – 40 procent.

• BrynäsBo – 40 procent.

• PTP Restaurang i Gävle AB – 20 procent.

Mats Söderström om konstellationen:

– Vi har strävat efter att få starka ägare som kan skapa stabiltet och det har vi lyckats med. Det känns väldigt bra det här.

Mats Söderström är även vd i BrynäsBo, det nya fastighetsbolaget i Gävle som för ett år sedan köpte en hel del fastigheter på Brynäs av Gavlegårdarna. Han kommer att fortsätta sitta som vd i Engeltoftas nya ägarstruktur.

PTP Restaurang i Gävle AB är bröderna Thomas och Pether Vesterinens bolag, som i dag driver Kalles Bar & Grill i Gävle.

– Dom ska driva krögeriverksamheten på Engeltofta, men alltså även äga 20 procent i fastighetsbolaget. Det är viktigt, så att det känns att alla drar åt samma håll, säger Mats Söderström.

Planerna för Engeltofta är storslagna. Fastigheten ska totalrenoveras exteriört, och även anpassas till en hotellanläggning av absolut toppstandard. Arkitekten Johan Skoog från Gävle är anlitad för jobbet.

– Den första etappen handlar om summor kring 60–70 miljoner kronor. Men det planeras för mycket mera senare. Det handlar om att utveckla hela området. Engeltofta ska bli en anläggning av yppersta klass, säger Söderström, som för ingående diskussioner med Gävle kommun om framtiden.

– Vi jobbar tajt med hur Engeltofta ska ingå i Gävles turiststrategi och planerna på att öppna staden mot havet. Det finns massor att göra, bara fantastin sätter gränser.

Sporten var i går i kontakt med Anders Bäckström, Nicklas pappa som är ordförande i NickBack Invest, som just nu befinner sig på semester i Florida.

– Vi har fått det här erbjudandet och ska gå vidare med det när vi kommer tillbaka till Sverige. Engeltofta är ett fint och anrikt ställe och kan man göra något bra av det är det jättekul.

Det här blir den första stora investering som NickBack Invest AB gör. Bolaget, som bara är ett halvår gammalt, äger i dag ett bostadshus i centrala Gävle som nyligen helrenoverats.

Mer läsning

Annons