Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden av en doldis

Han är den tillbakadragne doldisen som kliv för kliv håller på att växa till en ny storback.

Simon Löf, 21, gör sitt första SM-slutspel – och leder faktiskt Brynäs interna poängliga för backar.

Annons

Det går knappt att hitta en bild på Simon Löf i Gävletidningarnas omfattande arkiv. Det finns några från 2007 då han blev utsedd till ”månadens junior” i Gästrikland och ett foto från början av 2011 när han klappar om lagkamraterna i båset efter att ha gjort sitt första elitseriemål någonsin när Brynäs besegrade Luleå med 2–0.

Antalet intervjuer gjorda med Simon Löf är snudd på ännu färre.

• Har du hållit dig undan, eller är det vi som inte har gett dig den uppmärksamhet du förtjänar?

– Det vet jag inte. Jag är väl inte en spelare som gör mål i varje match direkt, utan försöker spela mitt spel bara och göra det bra. Om man inte är riktigt hockeyintresserad så kanske jag inte syns.

Men visst syns han mer och mer, Löf. Hans speltid har ökat år för år och även om han hade svårt att ta tillbaka sin plats i laget efter den virussjukdom han drabbades av i november är han nu given bland de tre första backparen. Delvis förstås för att Simon Bertilsson varit skadad, men främst för att Löf själv varit riktigt bra.

– Simon har stor potential och har tagit väldigt stora kliv i år. Han har gjort det fantastiskt bra, men det finns fortfarande en nivå till. Han kommer att fortsätta utvecklas, säger Brynästränaren Tommy Jonsson och fortsätter:

– Han är klok och tar väldigt bra beslut. Han är pucksäker och passningssäker och det är inte många som tar sig förbi honom i man-man-situationer.

21-åringen var nära att få spela JVM under sitt sista år som junior, men fick aldrig chansen. Han är inte heller draftad av något NHL-lag.

Att han nu plötsligt blommar ut beror bland annat på fjolårets utlåning till allsvenska Mora, där det så småningom blev spel i kvalserien.

– Jag tror att det var bäst för min utveckling, jag fick bra matcher hela tiden, säger Löf, som säger att han absolut hoppas på få spela i NHL längre fram i livet.

Han känner själv att han har blivit rejälare i egen zon. Det han främst vill förbättra ännu mer är det fysiska spelet. Och det offensiva, för även om han är defensivt orienterad har han börjat få smak för det här med poäng också. Det blev två mål i grundserien och i den lyckosamma matchen senast i Scandinavium gjorde han 0–4-målet.

Detta tillsammans med målpasset i matchen innan gör att han leder Brynäs interna poängliga för backar i slutspelet.

– Ja, det är inte varje dag. Kul att få göra lite poäng ibland, säger Löf, som alltså återvänder till Göteborg med en ”go känsla”.

– Vi vet att vi kan vinna och det tror jag är viktigt. Nu tar vi det, en match till får räcka. Spelar vi som vi kan så vinner vi.

Simon Löf är en av Brynäs lugnaste spelare vid sidan av isen. Han är mer av en tänkare än den verbale typen, och han umgås inte särskilt ofta med lagkamraterna när träningar och matcher är avklarade.

– Jag har lite andra kompisar som jag umgås med, jag tror att det är viktigt att det inte bara blir hockey hela tiden. Man är ändå med laget varje dag och det kan vara skönt att prata om annat också.

Sådär, nu vet ni lite mer om en av Brynäs doldisar. Troligen dröjer det inte länge innan vi gör nästa artikel där han är huvudfiguren.

Mer läsning

Annons