Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs är laget som tacklar mest

Har spelskickliga Brynäs blivit småfula Brynäs?

Laget både tacklar och visas ut mest.

– Vi har pratat om det fysiska spelet. Det ger ytterligare en dimension, säger tränaren Tommy Jonsson inför kvällens möte med Färjestad.

Annons

I våras var det ett spelskickligt Brynäs som nådde en fjärdeplats i serien och sedan gick hela vägen i slutspelet.

Då hörde laget till de som tacklade minst.

Nu är det annorlunda, i viss mån beroende på att man har värvat Sebastian Enterfeldt och Andreas Thuresson, etta respektive trea i elitseriens individuella tacklingsliga.

Men det är inte den enda förklaringen.

– Det är en kombination av att vi har fått hit andra spelare och att vi har pratat mycket om det fysiska spelet, säger tränaren Tommy Jonsson.

– Det skapas mycket energi av det, samtidigt som det tar energi av motståndaren. Om man inte tacklar fel, förstås – det gäller att tacklingen gör att man själv drar nytta av situationen och får fart av den.

Ni vann SM-guld utan att ni tacklades särskilt mycket. Är det här så nödvändigt?

– Jo, men nu har vi fått till en ny nivå i spelet. Jag tycker att det är positivt.

Backen Dennis Persson räknar inte sig själv till de som tacklar mest – även om han inte tvekar att sätta in en sån där "open ice"-variant – men han gillar att spela tufft. Och uppskattar utvecklingen i Brynäs.

– Jag tycker att det är jävligt bra! Jag vet själv hur förbannat jobbigt det är att möta lag som tacklas mycket. Och även om vi toppar statistiken nu så tycker jag personligen att vi kan tacklas ännu mer, säger han.

Förutom att Brynäs tacklar mycket mer än förra säsongen har man också dragit på sig betydligt fler utvisningsminuter.

Allt som allt funderar man på om Brynäs har blivit ett småfult lag. Är det så, Tommy?

– Nej, det tycker jag inte. Jag skulle för det första vilja titta på hur många tvåor vi har, för vi har en del matchstraff som påverkar siffrorna.

– Jag har inte sett några större problem med det här. Det är klart att vi har några onödiga utvisningar men samtidigt – och det kanske är för att jag är partisk – så tycker jag att vi har åkt på många konstiga utvisningar.

Att Brynäs spelar mer fysiskt är en medveten strategi, däremot är det här med utvisningarna något som Tommy Jonsson förstås vill begränsa.

– Det tar mycket kraft. Men i går (mot HV71) spelade vi jäkligt bra boxplay. Det har svajat lite tidigare under säsongen, men det har vi rättat till.

Brynäs har förlorat alla säsongens tre möten med Färjestad. Den enda i Löfbergs Lila slutade 3–0 i hemmafavör, trots att Brynäs hade ett klart spelövertag.

– Det är dags att vinna nu, säger både Tommy Jonsson och Dennis Persson.

Matchen i matchen?

Mellan Sebastian Enterfeldt och Marius Holtet, förstås – ettan och tvåan i tacklingsligan.

Fotnot: Brynäs har 152 tvåminutersutvisningar, vilket är fjärde mest i elitserien.

Mer läsning

Annons