Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs bakom ändringen av svenska hockeyrinkar

Brynäs är Sverige bästa hockeylag – och ligger bakom en stor förändring i elitserien till kommande säsong.

Den förlängda mållinjen flyttas 70 cm närmare sargen, vilket ger större anfallszoner.

– Det här är ett av de förslag vi jobbat hårt för att driva igenom, säger Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör i Brynäs.

Annons

I januari 2011 berättade Sporten hur Brynäs ville förändra svensk hockey. En av idéerna som klubben föreslog var att flytta den förlängda mållinjen närmare kortsargen, för att skapa större anfallszon och en trängre yta bakom målburarna. Detta för att i sin tur skapa förutsättningar för en mer anfallsglad hockey med chans till fler målchanser.

I går skrev Aftonbladets nätsajt att flytten av den förlängda mållinjen ska testas under försäsongen. Men Sporten kan avslöja att det redan är bestämt att förändringen blir permanent över hela säsongen.

– Ja, det stämmer. Det har klubbats igenom både i Hockeyligan och i Svenska hockeyförbundet, bekräftar Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Under sommaren kommer alla elitseriearenor att modifieras för att klara de nya kraven.

– Det kanske låter som en liten sak att flytta de förlängda mållinjerna närmare sargen. Men det ska bland annat borras nya hål i isen för målburarna, vilket inte är någon helt enkel uppgift med tanke på hur rören ligger. Dessutom måste alla målkameror uppe i taket förstås också flyttas, säger Hans-Göran Karlsson.

• Hur känns det att det är du och ni i Brynäs som ligger bakom den här ganska stora förändringen?

– Det är såklart jättekul att vi kan driva igenom ett sånt här förslag. Vi vill ligga i framkant inom svensk hockey och har jobbat hårt för det här. Jag tror det kommer att bli jättebra.

Det var under hösten 2010 som Brynäs lade fram ett stort antal förslag till Hockeyligan på hur de ville göra hockeyn mer attraktiv.

– Hockeyn är ofta väldigt konservativ, men det här är i alla fall en del som vi nu fått till en förändring på, säger Karlsson.

Hittills har den förlängda mållinjen varit placerad exakt fyra meter från sargen, nu flyttas den alltså 70 cm närmare och blir placerad 3,30 meter ifrån. Däremot kommer inte Brynäs i nuläget att driva vidare sina tankar på att krympa rinken som helhet.

– Nej, den frågan har vi väl parkerat lite, medger Hans-Göran Karlsson. Dels skulle det vara ett jätteingrepp i anläggningarna, att ha smalare rinkar, och hur skulle man göra i lägre divisioner samt i junior och ungdomsserierna?

– Sedan har jag hört från NHL att man där funderar på att bredda rinkarna i stället, berättar Karlsson som anser att måtten bör behållas som de är nu.

En annan av Brynäs tankar till förändring inom hockeyn märktes redan förra säsongen. Färre matchstraff för roughing (ej ens vid kastade handskar) delades ut. Det är något som Brynäs också propagerat för.

– Det var nog många som reagerade på att det ofta dömdes 2+2 för slagsmål och inte matchstraff. Utan att på något vis förespråka våld tycker jag det är bra att spelarna får kyla av sig lite i båset och sedan komma in i spel igen.

– Det är viktigt att behålla profilerna på isen och inte skicka ut dem i omklädningsrummet vid minsta fajt, säger Hans-Göran Karlsson.

FOTNOT: I Sverige är en hockeyrink 60 meter lång och 30 meter bred. I NHL är rinkarna huvudsakligen 26 meter breda och närmare 61 meter långa.

Mer läsning

Annons