Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs bäste back

Bäst i Brynäs, Silfverberg eller Järnkrok?

Går man efter plus/minus-statistiken är det Niclas Andersén.

– Det är väl ändå ett bevis för att man gjort det bra som defensiv back, säger Andersén inför matchen mot Frölunda borta i kväll.

Annons

– Det är nog mest tillfälligheter det handlar om, man råkar komma in i ett byte och så är dom där uppe och gör mål framåt, säger Niclas Andersén först blygsamt.

Men det där går vi inte på helt och hållet.

Brynäsbacken är inte bara bäst i laget vad gäller de omdiskuterade plus/minus-siffrorna,han är överlägset bäst. Andersén är med sina +10 till och med tio i topp i hela elitserien.

• Nåt mer än slumpen måste väl ändå ligga bakom?

– Nja, jag vet inte, vi har ju ett grymt bra lag och då är det lättare att göra ett bra jobb själv också. Jag är hur som helst nöjd med min säsong så här långt.

• Hur viktig är plus/minus-statistiken för dig?

– Det är klart att den kanske blir lite viktigare när man är en defensiv back. Eftersom jag inte producerar så mycket framåt finns det inte så mycket annat att titta på och gå efter. Det är väl ändå ett bevis för att man gjort det bra.

• Du har +10, Ryan Gunderson är sämst med –12. Hur förklarar man en sådan differens?

– Ja, det är inte lätt. Ryan har ju gjort mycket nytta framåt och är en producerande back som är offensiv – då trillar det väl in en del bakåt också.

Många menar att plus/minus-statstiken är den mest sanningsenliga statistiken över hur en spelare fungerar på isen – men Brynästränaren Tommy Jonsson håller inte med om det.

– Visst håller jag koll på den, men för mig är min känsla viktigast. Jag bedömer helheten vad gäller spelare. Det är många saker som spelar in ute på isen, säger han.

Plus/minus-siffrorna kan onekligen vara knepiga. Lars Jonsson, som varit bänkad under en längre period den här säsongen, har +6 och är näst bäst i Brynäs – storstjärnorna Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok har –3 respektive –5 och hyllade JVM-spelaren Johan Larsson –7.

– Men det är förstås aldrig fel med fina siffror, säger Tommy Jonsson.

Och en av elitseriens bästa defensiva backar drömmer om att de ska leda honom till landslaget nån gång framöver.

– Jag var ju uttagen som reserv en gång förra säsongen inför turneringen i Ryssland. Den här säsongen har jag inte hört nåt. Men det är klart man hoppas, säger Andersén.

Hos kvällens motståndare Frölunda finns förresten två som är ännu vassare än vad han är, Fredrik Pettersson med +12 och Mika Pyörälä med +11.

Men räkna inte det som nån vägvisare hur det kommer att gå i kväll.

Mer läsning

Annons