Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs guldhjälte gör succé i Nordamerika

Niklas Svedberg är het i AHL just nu.

Den förre Brynäsmålvakten höll i helgen sin första nolla när hans Providence Bruins besegrade Winnepegs farmarlag St. John’s Icecaps med 3–0.

"Svedberg förtjänade att vinna", skriver Bostons hemsida.

Annons

Innan 23-åringen klev av isen efter sin femte AHL-match fick han dessutom hämta priset som matchens första stjärna. St. John sköt 18 skott men svensken stod i vägen för allt och gjorde några spektakulära räddningar.

Bostons hemsida nämner speciellt en dubbelparad där Niklas först var framme med plocken och sedan hann runt och klarade returen mot det öppna målet.

Mästarmålvakten från Brynäs guldlag i våras har fått mycket beröm över lag för sina insatser där hans lag har vunnit tre av de fem matcher han har stått. Hittills har han släppt in 2,01 mål per match i snitt och har 92,70 i räddningsprocent.

Något coachen i Providence Bruce Cassidy är mycket nöjd med.

– Vi visste att han var mästare hemma i Sverige men inte riktigt vad vi kunde förvänta oss av honom här. Men han har varit riktigt bra och kämpar varje minut för laget, säger Cassidy till Providence hemsida.

Just nu jobbar målvaktstränaren Bob Essensa hårt med Svedberg.

– Det finns tekniska detaljer som han måste jobba vidare på precis som alla unga målvakter och det får han hjälp med av Bob, säger Cassidy vidare till hemsidan.

Niklas själv kommenterade där också sina två-tre första matcher i den nya ligan.

– Det var skönt att vinna matcherna men det finns fortfarande några saker att jobba med. Returerna är en grej och några av de insläppta målen var jag inte så nöjd med. Men det är bara att jobba hårt på alla träningar.

Spelet är förstås också annorlunda på de små rinkarna.

– Det är mindre utrymme mellan buren och sargen vilket gör att målvakten är med i spelet mycket mer. En sak jag tränar väldigt mycket är klubbtekniken. Annars försöker jag spela ungefär samma spel som jag gjorde tidigare, säger Niklas vidare.

Att hålla sin första nolla ger självförtroendet en puff i rätt riktning och det nordamerikanska äventyret har trots allt börjat väldigt bra.

– Det är alltid skönt att få en bra start när man kommer till ett nytt lag. Jag är glad över att ha varit med och bidragit till några segrar, säger Niklas till hemsidan.

Av de svenska målvakterna i AHL är det bara Robin Lehner som har bättre statistik.

Jacob Markström vann också i helgen. Han tog 24 av 26 skott när hans San Antonio vann med 3–2 mot Grand Rapids. Det var "Markans" andra seger på fyra spelade matcher.

Johan Larsson är den av ex-brynäsarna som poängmässigt har startat bäst i AHL med 2+4 på nio matcher. Hans andra mål kom när Houston förlorade knappt mot ett stjärnspäckat Oklahoma City med 4–3. Johans mål betydde en reducering fram till 2–3.

I returmötet mellan lagen dagen efter tog Houston revansch och vann med samma siffror – 4–3 – efter straffar. Inga poäng från Larsson i den matchen dock.

Jakob Silfverberg fick en assist när hans Binghamton vann med 4–3 mot Norfolk. Han bildade en kedja med sina svenska kompisar André Petersson (HV 71) och Mika Zibanejad (Djurgården).

När samma lag möttes igen var det Norfolks tur att vinna med 4–2 och inga svenskpoäng noterades för Binghamton. I Norfolk gjorde däremot förre Röglebacken Hampus Lindholm sitt första AHL-mål.

Mer läsning

Annons