Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs J18 tog historisk seger

Brynäs J18 tog sig med nöd och näppe till slutspel i FM Mattsson Cup.
Väl där kunde inget stoppa laget – som via 4–3 i finalen mot HV71 tog sin första seger i turneringen någonsin.

Annons

3–0-segern i sista gruppspelsmatchen mot Timrå – vilken var helt nödvändig för avancemang – följdes av en solklar 5–1-viktoria mot hemmalaget Mora i semifinalen. Calle Järnkrok, sedermera utsedd till turneringens bäste forward, satte 3–0 efter halva andra (och sista) perioden och därefter var finalplatsen säkrad.

– Vi fick en bra start och var egentligen överlägsna, summerar tränaren Lars ”Lillis” Lövblom semifinalen.

I måndagens final väntade HV71 som slog Brynäs med 4–2 i gruppspelet. Och Jönköpingslaget fick en bra start även den här gången med ett ledningsmål efter 7.23.

Men Brynäs visade styrka och vände till 2–1 på elva sekunder, och även om HV kunde kvittera efter 18.33 fick Lövbloms mannar med sig en ledning till den avgörande perioden. Calle Järnkrok satte 3–2-målet med blott åtta sekunder kvar.

– Väldigt psykologiskt. När vi sedan fick 4–2 i tredje (Jonas Wiklund, spel fem mot tre) kunde vi bevaka det ganska bra. Vi gjorde en riktigt bra match för HV hade ett kanonlag, säger Brynästränaren.

HV71 reducerade med drygt två minuter kvar, men nådde inte ända fram. Brynäs tog därmed sin första seger i FM Mattsson Cup, Sveriges största turnering med J18-lag.

– Det är väldigt stort för oss och ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. Vi har känt några år nu att vi är på väg att kunna slåss med de bästa. Nu får spelarna ännu mer självförtroende, säger ”Lillis”.

Sebastian Wännström blev tvåa i poängligan (4+8) och kom liksom Calle Järnkrok med i allstar-laget. Backen Simon Löf tillhörde också de bästa i segerlaget.

– Men alla killar gjorde en heroisk insats, säger ”Lillis”.

Den 13 januari drar J18 allsvenskan södra igång med Brynäs som en av favoriterna.

Mer läsning

Annons