Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs kopplade guldgreppet

Snacka om drömstart.

Brynäs har redan satt griller i huvudet på Skellefteås målvakt Joacim Eriksson – som blev sönderskjuten av sina gamla kompisar.

– Han kommer säkert att börja grubbla, säger Jakob Silfverberg efter 6–3-vinsten.

Annons

2009 var Joacim Eriksson en av de stora hjältarna när Brynäs J20-lag tog sitt efterlängtade SM-guld.

Den här säsongen har han fått sitt stora genombrott i elitserien – han har debuterat i A-landslaget och storspelat både i grundserien och slutspelet.

I går fick han en mardrömsstart på SM-finalserien. Och det var hans gamla polare från guldsäsongen i Brynäs som sänkte honom och Skellefteå.

Joachim Rohdin gjorde 0–3 – en oerhört lång och vacker dragning – och det 1–5-mål som dödade all spänning tidigt i tredje perioden.

Jakob Silfverberg stänkte in 0–2-pucken, passade till Martin Johanssons 1–4 i powerplay – och gjorde dessutom mål i tom kasse (igen!) fram till 2–6.

– Visst är det extra roligt att göra mål på någon man känner, det är en extra morot, erkänner Silfverberg.

För Rohdin har det lossnat ordentligt. Han gjorde inte ett mål under hela grundserien, men står nu på tre baljor i slutspelet.

– Skönt att de börjar trilla in lite, det gick inte min väg riktigt i grundserien, säger Rohdin.

Skellefteå bytte aldrig ut Eriksson i kassen, trots att Brynäs gjorde mål på i princip allt ett tag. Silfverberg hymlar inte om att Gävlelaget nu har fått ett mentalt övertag på honom.

– Skönt att göra många mål, det sätter press på motståndarens målvakt. Han kommer säkert att grubbla en del efter det här, och det är bara positivt för oss, säger Silfverberg.

– Visst, han är så bra att han säkert kan komma tillbaka och vara bra på torsdag. Men förhoppningsvis har vi ett mentalt övertag på honom nu.

Rohdin:

– Det är klart att det här kan påverka honom (Eriksson), det är aldrig kul att släppa in så många mål.

Det var Brynäs vassa kontringar – och Niklas Svedbergs stundtals briljanta målvaktsspel – som satte gästerna i ett tidigt förarsäte. Och effektiviteten, förstås.

Jesper Ollas 0–1-mål kom lägligt och psykologiskt direkt efter att Bud Holloway bränt två jättelägen, varav ett skott tog i stolpen. Ungefär så fortsatte det, Silfverbergs 0–2-skott kom direkt efter avklarat boxplay med flera Skellefteåchanser.

Slutet av matchen blev sönderblåst, och det var Brynäs som drabbades av de flesta utvisningarna.

– Det blev en j-la massa boxplay, det kändes som vi spelade nästan halva matchen med en man mindre. Men vi spelade riktigt bra – men till nästa match måste vi börja åka mer skridskor så att vi får bort alla hakningar och trippingar. Annars kommer det att straffa sig, säger Joachim Rohdin.

Silfverberg är snabb med att säga att en match inte gör något guld.

– Alltid skönt att vinna första matchen och sitta i förarsätet. Nu njuter vi lite i kväll – sedan är det dags att ladda om.

Mer läsning

Annons