Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs kopplar grepp – trots förre NHL-stjärnan

Förre NHL-stjärnan Mikael Renberg väckte Munksund, som lyckades skaka Brynäs i en och en halv match.

Men guldfavoriten fixade 5–2 i semifinalreturen – och kan säkra finalplatsen i dag.

Annons

Brynäs vann riksserien i överlägsen stil, 40 poäng före Munksund-Skuthamn som tog den sista slutspelsplatsen.

Men det är historia. Piteålaget skrällde först genom att slå ut AIK i kvarten och följde upp med 3–1-vinst i torsdags i den första semifinalen mot Brynäs.

I går var ställningen 2–2 när halva matchen var spelad innan hemmalaget ryckte ifrån och kunde ta en komfortabel vinst.

– Jätteskönt att vi tog vara på den här matchen och får en avgörande, säger backen Lina Bäcklin, som satte det viktiga 3–2-målet med fem minuter kvar av andra perioden.

Hon som under grundserien bara lyckats göra ett mål och fem assist på 25 matcher svarade bara i den här matchen för ett mål och två assist.

– De var mitt inne i ett byte och jag följde med Emma Eliasson upp. Hon slog ett riktigt smörpass, så det var bara att peta in pucken, säger Bäcklin om sitt mål.

– Jag är ju ingen trogen målgörare, så det är alltid skönt när de går in.

Även om gästerna alltså hade målmässig kontakt långt in i matchen, då laget gick från 2–0 till 2–2, var det ingen i Brynäs som kände någon oro.

– Nej, vi spelade så bra så jag var rätt så säker ändå, säger tränaren Magnus Grönlund, som hyllade laginsatsen och att alla följde den matchplan man hade satt upp.

– Vi skulle spela enkelt och ha ett driv mot mål. Samtidigt är ett av våra nyckelord att våga, och det tycker jag vi gjorde, fortsätter han.

Lina Bäcklin följde upp sitt 3–2-mål med att skicka iväg en långpassning längs sargen som mynnade ut i ett friläge för Anna Borgqvist, som satte 4–2. I tredje perioden kunde man ha förväntat sig viss press från bortalaget, men i stället var det Brynäs som fortsatte trumma på och fick in 5–2 genom Emelie Johansson.

Med tanke på hur överlägset laget stundtals var i går är det en gåta hur Munksund kunde vinna med 3–1 i första matchen.

– Då var vi inte på banan. Kanske var vi tyngda av stundens allvar med 1 600 personer på läktarna, säger Grönlund.

Munksunds tränare Jörgen Jönsson och Roland Backlund var besvikna efter förlusten och menade att deras spelare inte alls kom upp i samma nivå som i torsdags. Men de har inte gett upp.

– Det är nog fifty-fifty, säger Roland Backlund.

Vad har Mikael Renberg med saken att göra, då? Jo, efter en mindre lyckad höst fick Munksund förstärkning i ledarstaben av den förre NHL-stjärnan.

– Han har tittat på det individuella och har jobbat med spelarna en och en för att alla ska bli lite bättre. Men han har inte lagt sig i mitt och Rolands arbete, säger Jörgen Jönsson.

– Han brinner för damhockey, det är ganska intressant faktiskt, säger Roland Backlund.

I går räckte det inte för att skaka Brynäs ännu en gång. I dag drabbar lagen samman igen – vinnaren möter Modo i SM-final.

Mer läsning

Annons