Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs letar ersättare

Smällen tog illa och nu är säsongen över.

Inom kort kommer Simon Bertilsson att operera sin skadade axel. Därför jagar Brynäs hans ersättare.

– Vi letar en backförstärkning, bekräftar sportchefen Micke Sundlöv.

Annons

Brynäs viktige back, Simon Bertilsson, missade åtta matcher tidigare i höst på grund av en axelskada.

I segermatchen mot Skellefteå i tisdags fick han en ny smäll redan efter några minuters spel. Och den här gången kommer det inte att räcka med rehabträning för att 21-åringen ska bli spelklar igen.

– Axeln har hoppat ur led till och från och nu är det helt kört. Vi har inte pratat om några detaljer, när operationen ska äga rum eller så, men nu är det färdigspelat för den här säsongen, säger en bedrövad Bertilsson.

Med Simon Bertilsson borta har Brynäs just nu sju backar att tillgå med två matcher kvar innan juluppehållet. Victor Berglind gör comeback hemma mot Rögle i kväll efter sin hjärnskakning, men på sikt så behöver Brynäs förstås ersätta Bertilsson.

– Vi vet vad vi har att förhålla oss till. Det kommer inte att bli någon korttidslösning, utan vi kommer att förstärka med en back som stannar hela säsongen, säger sportchefen Micke Sundlöv.

Någon ersättare finns inte klar i dagsläget och en tanke som Brynäs ändå har är att avvakta utvecklingen i NHL. Ställs hela säsongen in finns det förstås flera världsbackar att välja bland.

Men frågan är hur länge Brynäs har råd och tid att vänta. Just nu talar ju rapporterna från Nordamerika om att NHL snart kan dra igång.

– Just nu vet vi inte. Det har varit positiva tongångar vid flera tillfällen under hösten, att man ska komma överens. Just nu vågar jag inte hoppas på någonting. Dagarna rinner iväg, säger Inge Hammarström.

Han är Europascout för Vancouver Canucks, men också med i den arbetsgrupp kring Brynäs som hjälper Micke Sundlöv med att hitta förstärkningar.

– Bertilsson är i nivå strax under landslagsklass och självklart svår att ersätta. Det är ett stort avbräck för Brynäs att han är borta, säger Hammarström som menar att den spelare som ska in också ska passa in i Brynäs spelsätt.

– Det ska vara en spelare som har fart och visar vägen.

Därför avfärdar till exempel sportchefen Micke Sundlöv att det finns intresse för någon av den sparkade Rögleduon, Martin Strbak och Tom Preissing.

– Nej, de är inte aktuella. Det viktiga för oss är att den killen passar in i vårt lag och har en bra ålder. En back som verkligen kan tillföra något och som håller bra elitserieklass.

• Hur ser marknaden ut?

– Det vimlar inte av backar. Men vi hoppas att det här kan gå fort. Att vi får European Trophy på oss att spela in en ny back. Eftersom att Djoos troligtvis försvinner till JVM, säger Sundlöv.

Just nu har Brynäs inte heller möjlighet att använda sig av juniorbacken Mattias Nörstebö som funnits med vid ett antal elitseriematcher.

Han har precis åkt iväg för att representera Norge i B-VM för juniorer som spelas utanför Paris i Frankrike.

Även Johan "Honken" Holmqvist klev av i matchen mot Skellefteå. Han kommer inte till spel mot Rögle och ska undersökas närmare i dag.

– Det stämmer. Innan dess är det omöjligt att uttala sig om "Honkens" status. Vi kommer att köra ett riktigt test och så får vi utvärdera det, säger Brynäs massör Glenn Hellström.

Robin Rahm stod över träningen i går – men det vara bara av säkerhetsskäl. Han spelar i kväll.

Linus Norberg
Daniel Sandström
Christer Åberg

Mer läsning

Annons