Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs mot rekordvinst

Det var inte bara på isen som Brynäs tog guld.

Efter slutspelscuccén går klubben mot ett av sina bästa ekonomiska resultat genom tiderna.

– Vi kommer göra ett väldigt starkt resultat, konstaterar klubbdirektören Hans-Göran Karlsson.

Annons

Brynäs hade budgeterat för en halv miljon kronor plus under säsongen, och den målsättningen hade man slagit redan innan slutspelet tog vid – resten var ren bonus.

Anledningen var ett ökat publiksnitt under grundserien, från 5 683 till 6 265 personer per match, när man budgeterat för 6 200. Dessutom fick man extraordinära intäkter i form av NHL-pengar när hela fem spelare; Jakob Silfverberg, Johan Larsson, Sebastian Wännström, Mattias Ekholm och Anton Rödin skrev NHL-kontrakt och sedan blev utlånade.

Tidigare fick man summan ett år i efterhand, men det ändrades i fjol, det är förklaringen till att intäkterna för Rödin hamnar i årets resultat.

Varje spelare gav 225 000 dollar, cirka 1,5 miljoner kronor, även om det endast blev en fjärdedel i Ekholms fall eftersom han bara spelat ett år i Brynäs och även något lägre i Johan Larssons fall, eftersom han bara spelat tre av de senaste fyra åren i Brynäs. Totalt ändå cirka sex miljoner kronor.

I slutspelet var det mestadels fullsatta hus och de nio slutspelsmatcherna besöktes av totalt 71 178 personer, samtidigt som biljettpriset successivt höjdes. De extra biljettintäkterna är det som gör att Brynäs nu går mot ett rekordresultat när verksamhetsåret ska summeras.

Men hur mycket det handlar om vill inte Hans-Göran Karlsson avslöja. Aftonbladet spekulerade under slutspelet i att det ekonomiska resultatet skulle kunna landa kring tio miljoner kronor – det kan handla om ännu mer än så. 2007, första året i arenan, gjorde Brynäs en vinst på 8,4 miljoner kronor – och då gick man bara till kvartsfinal.

– Vi stänger böckerna sista april och det är fritt fram att spekulera, men jag kan säga så mycket som att vi kommer göra ett väldigt starkt resultat. Ett av de starkaste i klubbens historia. Vi hade fullsatta hus nästan hela slutspelet, men också ökade kostnader i och med att laget reste med chartrat flyg till alla bortamatcher utom en, säger Hans-Göran Karlsson.

Brynäs gör därmed ett plusresultat för fjärde året i följd och kan fylla på kassakistan där man redan hade 11,2 miljoner i eget kapital.

• Vad gör ni med pengarna?

– Vi investerar i verksamheten och bygger för framtiden, och det är väl något som saknats tidigare. Vi vet att det kommer tuffare år och då måste vi stå rustade.

Brynäs arenabolag gör också en vinst, vilket Hans-Göran Karlsson beskriver som unikt. Det har inte hänt sedan Brynäs tog över Läkerol Arena.

• Ska ni inte bygga den där C-hallen nu då?

– Det finns dom som tycker att vi borde göra det ja. Men man måste sätta sig in i helheten. När avtalet skrevs fanns en tro att arenan skulle generera pengar, men det har varit precis tvärtom. Nu finns en hel del investeringar som måste göras; kylmaskinerna är gamla, fläktsystemet behöver bytas, omklädningsrum behöver rustas upp, och vi måste förbereda arenan bättre för andra evenemang än hockey – som en bättre ingång där man lättare kan lasta in utrustning och en fast tross i taket.

– Vi för kontinuerligt diskussioner med kommunen och de diskussionerna fortsätter.

Klart är också att en del av pengarna investeras i spelartruppen. Spelarbudgeten, som låg på 32 miljoner kronor, ökas med 5-10 procent nästa säsong.

– Vi tappar spelare som Silfverberg, Mattias Ekholm och Johan Larsson. Det går inte att ersätta dem med egna juniorer utan vi måste ha etablerade spelare. Vi har ambitionen att tillhöra topp fyra i svensk hockey och då måste vi ha ett bra lag, och det kommer vi att få också nästa säsong.

Någon generell guldbonus till spelarna behöver inte Brynäs punga ut med, däremot har en del spelare bonusar inskrivna i sina kontrakt. Men enligt Hans-Göran Karlsson ser det väldigt olika ut från spelare till spelare.

På tisdag spelar Tre Kronor sitt VM-genrep mot USA i Gävle inför, förmodligen, en fullsatt arena. Något som också genererar extra inkomster till Brynäs.

– Fördelningen mellan Brynäs och Svenska ishockeyförbundet regleras i ett avtal, ett avtal som båda parter är nöjda med, säger Hans-Göran Karlsson.

Han kunde glädja sig åt att Ticnets biljettsystem, som havererade under torsdagen, nu åter har kommit igång igen.

Mer läsning

Annons