Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs siktar på ”Bäckis” och Lindbäck

Brynäs sportchef Michael Sundlöv håller med klubbdirektören Hans-Göran Karlsson:

NHL-lockout, nej tack.

Men om – då kan ni räkna med att Nicklas Bäckström och Anders Lindbäck är högaktuella.

– I ett kort perspektiv vore det förstås helt magiskt att se ”Bäckis” i Brynäströjan, säger Sundlöv till Sporten.

Annons

I tisdagens tidning sa Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson att han helst ser att NHL-förhandlingarna når en lösning så att en lockout inte blir av. Karlsson anser att elitserien på sikt inte gynnas av det kaos i spelartrupperna som skulle torna upp sig, och lade fram ett tydligt önskemål att Hockeyligan måste komma fram till ett förhållningssätt till eventuella lockoutspelare som samtliga elitserieklubbar måste rätta sig efter.

Michael Sundlöv sitter, som sportchef, litegrann på dubbla stolar här – dels vill han alltid mönstra starkast möjliga Brynäslag, dels tycker han precis som H-G Karlsson att elitserien i det långa perspektivet inte tjänar på en NHL-lockout.

– Han sa många bra saker i artikeln som jag skriver under på. Det bästa är att det inte blir nån konflikt. Det blir väldigt struligt och rör ihop sig, man vet inte hur länge spelarna kommer att stanna. I långa loppet tror jag inte att elitserien tjänar på en sån sak, säger Sundlöv.

Men vis av erfarenheten från 2004/05 måste Sundlöv förstås ändå förbereda sig på möjligheten att det faktiskt kan bli på samma sätt som då.

Och Sundlöv namnger de två ex-brynäsare som ligger först i pipelinen i så fall.

– Skulle det bli lockout är det troligast att det blir ”Bäckis” och Anders Lindbäck som kommer till oss. De två är de enda med envägskontrakt. Jag har inte riktig koll på reglerna där borta, men tror det kan vara så att spelarna med tvåvägskontrakt kan vara bundna att spela i AHL vid en konflikt.

– Sedan är det ju upp till en sån som ”Bäckis” att själv bestämma om han vill komma hem. Vi har inte pratat med varandra om det alls ännu, säger Sundlöv, som även uttrycker det alla brynäsare tänker:

– Det vore naturligtvis helt magiskt att se ”Bäckis” i Brynäs, mitt i sin karriär. Ser jag det helt egoistiskt och hockeymässigt skulle det vara fantastiskt. Men lik förbannat håller jag med ”Hansa” att det är bäst att NHL löser problemet.

• Hur stor är risken/möjligheten för lockout tror du?

– Jag kan bara gissa – men gissningen är att det inte blir nåt. De har jobbat upp NHL igen sedan förra gången, hockeyintresset har vuxit där borta och jag undrar om dom är beredda att ta risken att gå igenom samma sak nu. Förra lockouten slog hårt mot NHL.

Å andra sidan är det mycket pengar som förhandlingarna handlar om och parterna är långt ifrån varandra.

• Du och Brynäs är bättre förberedda den här gången ändå, va?

– För mig personligen var det första året som sportchef 2004/05 och jag hade varken erfarenheten eller det kontaktnät som krävdes. Vi är i en helt annan sits nu. En av världens bästa spelare har en naturlig anknytning hit vilket kan ge ringar på vattnet och få andra spelare att vilja komma hit och spela.

• En sån som Ovetjkin menar du?

– Precis, haha.

Skulle Hockeyligan, precis som Hans-Göran Karlsson kräver, komma fram till en reglering av hur många spelare som varje elitserieklubb får plocka in kommer det att ge sportcheferna huvudbry.

– Jag tycker det låter vettigt med nån form av regelverk kring det här, både ekonomiskt och sportsligt. Men säg att vissa klubbar har fler än två eller tre spelare som har anknytning till klubben och vill och kan komma hem – hur ska man göra då? Vilka ska man välja? Att se exempelvis Jakob Silfverberg i nåt annat lag skulle inte kännas bra för mig. Det skulle kännas skit. Det är ingen lätt fråga det här.

15:e september är deadline för förhandlingarna – då går det gällande NHL-avtalet ut. 13:e september börjar elitserien.

Mer läsning

Annons