Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs utspelat av AIK – föll klart

Brynäs har tagit initiativ till en försäsongscup för att göra träningsmötena intressantare.

Men sett till första matchen i går lär nog prispengarna gå nån annanstans.

AIK vann med 4–2 (0–1, 2–1, 2–0) – men skottstatistiken speglar händelserna bättre:

43–14.

Annons

I onsdagskväll ringde målvaktstränaren Pecka Alcén till tränaren Tommy Jonsson och föreslog en ändring i upplägget för målvakterna.
Det ledde till att det blev Niklas Svedberg som utsattes för bombardemanget i Pinbackshallen istället för Johan ”Honken” Holmqvist.
– Jag tycker det är bättre att målvakterna får spela två matcher i rad, det ger kontinuitet och en möjlighet att analysera på ett annat sätt, säger Alcén till Sporten.
De två har säkert en del att prata om i dag då – även om Svedberg så klart var Brynäs bäste spelare i går. Utan honom hade AIK gjort minst dubbelt så många mål.
Tillsammans med AIK och en hög andra elitserielag som inte spelar European Trophy (se faktalåda) har Brynäs sjösatt en idé om en egen liten turnering under försäsongen.
– Det var vi som kom med förslaget, tidigt i våras. Vi vill att matcherna ska betyda lite mer. Vi tar det här som en testsäsong, sedan kanske konceptet kan utvecklas ännu mer, säger sportchefen Michael Sundlöv.
Alla möter alla en gång, och i potten finns en summa pengar som Sundlöv inte vill uppge.
– Det handlar inte om särskilt mycket. Inte sexsiffrigt i alla fall. Alla deltagande lag har pytsat in sin del.
Brynäs verkade i går inte särskilt intresserat av att spela hem pengarna – eller så var AIK helt enkelt så mycket bättre att det inte gick att göra något åt.
Tommy Jonsson medgav att skillnaden var större än han trott:
– Jag gillade inte vad jag såg, så kan jag väl säga. Jag och Janne Larsson ska analysera det här på ett djupare sätt i morgon.
AIK åkte skridskor snabbare, tacklade hårdare och passade pucken rejälare.
Skotten 11–5, 13–4, 19–5 skvallrar också om att det blev värre ju längre matchen led.
– AIK styrde oss hela matchen och vi hamnade på hälarna. Jag förstår att Roger tycker det var roligt, sa Jonsson och sneglade på kollegan Melin som just sagt att hans lag ”hade bra kontroll och höll igång pucken i en rolig match med känslor och fart”.
Melin tröstade dock:
– Det är svårt att värdera såna här matcher, lagen kan ligga annorlunda i träningsfas.
Faktum är dock att AIK, liksom Brynäs, bara spelat en match innan gårdagens – och det var för tre veckor sedan mot Visby efter bara ett ispass.
– Med tanke på att det var första riktiga matchen måste jag säga att det var bättre än jag trott. Vi släppte inte till speciellt många målchanser heller, sa Melin.
Nä, som sagt – 14 skott från Brynäs, som märkligt nog ändå var i ledning med både 1–0 och 2–1. Att Richard Gynge avgjorde matchen för gott i öppen bur med 31 sekunder kvar var, också som sagt, Niklas Svedbergs förtjänst.
Nu lämnar han över till ”Honken”, som får göra comeback mot Skellefteå i Hudiksvall på måndag istället.

Mer läsning

Annons