Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs vann Riksserien

Med tre omgångar kvar är saken klar – Brynäs damlag har för första gången vunnit Riksserien. Förklaringen? Jämnhet.

– Vi är många som kan kliva fram och är inte beroende av några få spelare, säger Angelica Östlund.

Annons

Sedan Riksserien startades för fem år sedan har Brynäs sakta men säkert tagit det ena klivet efter det andra uppåt. Debutåret var man femma, sedan fyra, tvåa, trea – och nu etta.

Med tre bortamatcher kvar på programmet har Brynäs ointagliga elva poäng tillgodo till tvåan Modo. Nästa hemmamatch i Läkerolen spelas inte förrän 24 mars – och då är det semifinal.

• Hur ska ni använda den tiden?

– Vi ska fokusera på vårt spel och nöta på detaljerna, det behövs när det blir tuffare matcher sedan, säger Angelica Östlund, som faktiskt inte var medveten om att segern mot Ormsta också betydde serieseger.

– (skratt) Nej, jag hade ingen aning om det faktiskt. Men det är kul, det är lite speciellt att vinna serien för första gången.

• Vad är förklaringen till att ni vinner den här säsongen?

– Vi har blivit bättre, och jämnare, för varje år. Vi har många med bland de främsta i statistiken och är inte beroende av några få spelare, det finns många som kan kliva fram.

Ja, Brynäs har tre jämna femmor som alla kan producera. Men tränaren Magnus Grönlund lyfter speciellt fram plus/minus-ligan. Där har Brynäs tolv spelare med bland de 25 främsta, vilket säger mycket.

– Vi har kunnat träna in vårt grundspel under tre säsonger nu och har höjt lägstanivån ett par snäpp. Och så jämn trupp som vi har nu har vi aldrig haft, säger han, och avslöjar samtidigt vilka detaljer det är som behöver finslipas till slutspelet.

– I power play har vi haft lite för dålig utdelning, det är för få spelare som går in och skymmer målvakten.

Brynäs kommande semifinalmotståndare finns i kvartetten AIK, Segeltorp, Linköping och Munksund/Skuthamn. Av de segrande kvartsfinallagen får Brynäs sedan välja vilket lag man vill möta av de två som återstår.

Men Angelica Östlund vill inte avslöja någon favorit.

– Nej, det skulle jag aldrig säga så här rätt ut i så fall. Vi får fundera på det, vi har gott om tid på oss.

Mer läsning

Annons