Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs värvar vass skridskoåkare

Martin Johansson, 23, lämnade Färjestad för att utvecklas vidare i allsvenska Mora.
Nu är han mogen för elitseriespel igen – i går blev han klar för Brynäs.
– Han blir en av de bästa skridskoåkarna i elitserien, säger sportchef Micke Sundlöv nöjt.

Annons

När Martin Johansson spelade i Färjestad var han ung och hade svårt att få det att lossna ordentligt, även om det blev åtta poäng på 44 matcher säsongen 2008/2009. Själv säger han att det kanske berodde på att han inte vågade ta för sig ordentligt.

Men det ska han ha fått ordning på nu.

– Jag har haft två bra säsonger i Mora och framför allt andra hälften i år har det känts fantastiskt bra, säger Martin Johansson på telefon till Sporten.

– Jag har utvecklats väldigt mycket och känner mig redo för elitserien igen.

• Du beskrivs som extremt snabb. Är det din styrka?

– Ja, det känns lite så. I alla fall har det varit så i allsvenskan. Och så säger de att jag har ett bra skott, men ni får väl se själva – jag vill inte berömma mig själv för mycket.

Micke Sundlöv befinner sig på semester i Lofsdalen och förutom att konstatera att Johansson är skridskoskicklig överlåter han åt tränaren Tommy Jonsson att berätta varför Brynäs värvat 23-åringen.

– Vi ser en väldigt, väldigt stor potential i honom och känner att han passar in väldigt bra i vårt lag. Han kan spela både center och ytterforward, och man ska inte glömma att han har en hel del rutin från elitserien, säger Jonsson.

• Han är mer forward än center, va?

– Det råder det delade meningar om. Med den speeden kan man tycka att han är bäst som forward, men vi får se var han startar någonstans.

– Det är i alla fall lättare för en center att gå ut som ytterforward än tvärtom, så jag ser det bara som en fördel att han kan spela center.

• Det här är inte den etablerade forwarden ni skulle värva, va?

– Nej, det är det inte. Det är inte Eero Somervuoris ersättare, säger Tommy Jonsson.

Martin Johansson befinner sig för närvarande i Washington, trots att Brynäs dragit igång den gemensamma barmarksträningen.

– Vår säsong med Mora slutade ganska nyligt, så de tyckte att det var bra om jag åkte bort och vilade upp mig, säger Johansson.

I Washington kollar han in tre år yngre brorsan Marcus Johansson, som har gjort stor succé i Washington Capitals under säsongen och som just nu spelar slutspel mot New York Rangers.

Och han kastar säkert ett öga på nummer 19 också. Martin Johansson spelade nämligen JVM på hemmaplan med en viss Nicklas Bäckström 2007.

– Jag kan inte påstå att vi är polare, men det ska absolut bli kul att snacka lite med honom, säger Martin Johansson.

Apropå att känna folk som har nyförvärvet en hel del bekanta i Brynäs. I Mora och landslaget har han lirat ihop med Mattias Ekholm, Niclas Andersén, Simon Löf, Emil Sandin och Jonathan Granström.

– Och så spelade jag med Sebastian Lauritzen i Bofors ett år. Det är schyssta killar och en bra och stabil klubb, så det här känns jättebra, säger han.

Mer läsning

Annons