Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs: ”Vi är vinnare”

Tommy Jonsson har sagt det förut och i går, tisdag, gjorde han det igen – mitt framför ögonen på elitseriekonkurrenter och hockeyjournalister:

”Brynäs vinner SM-guldet!”

– Vi har en stor tro på det, det är därför vi vågar göra så här, säger Brynäs nye tränare.

Annons

Ni ser enkätsvaren från de övriga elitserietränarna här intill – många tycker det är uppfriskande med Brynäs uppkäftiga målsättning, ingen skrattar åt den, men mellan raderna kan man här och var skönja en viss skepsis.

Och ingen annan tror på Brynäs.

Men det struntar Brynäs i.

– Det här är inget vi gör för att skapa rubriker eller vara kaxiga, eller för att jag som ny huvudtränare vill sätta ett avtryck, utan något som vi gemensamt har kommit fram till. Och serien är ju så jämn, det är så små marginaler mellan lagen och det i sig gör ju att man kan vara med och tampas om guld, säger Tommy Jonsson.

• Vem var det som först droppade idén om den höga målsättningen?

– Vi hade enskilda samtal med spelarna där de fått en enkät att fylla i innan, och då kom deras egna synpunkter fram om att vi har kvaliteten för att göra det här. Det var då det började.

– Sen är vi inte korkade, vi vet att det kommer att bli en lång resa att bara ta sig till slutspel. Men väl där så känns det väldigt konstigt att inte sikta högre än att bara gå förbi kvartsfinal. Då tror jag, i min värld, inte att du kommer att komma längre än så.

Tommy Jonsson plockar gärna fram AIK:s skräll mot HV 71 i fjolårets kvartsfinal som gott exempel.

– AIK tog sig till slutspel i sista omgången, HV vann serien och AIK vann med 4–0 i matcher – såna analyser gör att jag känner att det finns alla möjhligheter i världen att gå hela vägen. Sen är det ju inte säkert att det lyckas.

• Men spelar det så stor roll egentligen, det är väl ingen som förlorar på att ha en hög målsättning?

– Inte det minsta. Och det spelar ingen roll om jag får äta upp det här sen, jag kommer i alla fall att stå för det. För jag tror på det här, och är så övertygad om att det är så, att vi har möjligheten att tampas om ett SM.guld.

• Skellefteås tränare Anders Forsberg gillar ert tänk, och tror det kan vara taktiskt riktigt att ha er målsättning med tanke på de unga spelartyper ni har i laget. Att ha en hög målsättning och därmed inte strypa deras självförtroende, att visa att man tror på dem och lyfta dem ytterligare..

– Det ligger jättemycket i det. De här spelarna har varit med och vunnit tidigare. Vi är med här, inte bara för att delta utan vi vill fan vinna! Det är det det går ut på. Jag tycker det känns så konstigt att inte ha den målsättningen.

– Om vi backar bandet några år så hade det varit ett turbulent år när vi kom in och laget var ganska splittrat. Då var det en helt annan sak, då kom vi in för att bygga en helt ny grund. Då fanns inte de här tankarna. Nu har vi byggt nåt under en treårsperiod och tycker vi gjort bra slutspel, framför allt förra året.

– Vi hade åtta, nio ordinarie borta men stretar ändå emot så bra mot Färjestad. Det är också en grej som gör att jag tror ännu mer på att vi kan göra det här. Att vi är vinnare.

• Finns det nån detalj du kan peka på som kommer att göra de andra tränarna överraskade över er kapacitet den här säsongen?

– Vi har fått in en riktigt bra mix i årets upplaga, och en tyngd och flera spelare som är av den typ som vi har saknat – jag tänker framför allt på Ollas, Lavander och Widing. Just de typerna som är lite ”Granström-aktiga”.

• Det var vad som saknades mot Färjestad i kvartsfinalen?

– Ja, det tycker jag.

Mer läsning

Annons