Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsarna bakom finalplats

Tre Kronor är på väg mot turneringsseger i Globen. I eftermiddag väntar final mot Finland – det kan Sverige tacka bland annat Mattias Ekholm och Jakob Silfverberg för.

Brynäsduon svarade för varsitt mål när Tre Kronor vann med 4–1 mot Ryssland.

– Vi spelade bra och till slut fick vi utdelning också. Så det var skönt, sa Silfverberg.

Annons

Efter straff-förlusten mot Tjeckien i torsdags var det ett revanschsuget Sverige som kom ut mot Ryssland i går. Men det tog tid innan Tre Kronor kunde spräcka målnollan. Och det var en brynäsare som var först med att hitta rätt i ett av matchens många numerära överlägen.

Mattias Ekholm dunkade in ett slagskott från blålinjen i slutet av andra perioden.

– Härligt att få sätta dit en puck, kommenterade Ekholm som sedan kunde se Nicklas Danielsson göra 2–0 i början på andra perioden och då kändes segern klar.

– Men sedan blev det lite som mot tjeckerna. Ryssarna gjorde 2–1 och fick några minuter där dom tryckte på något fruktansvärt. Men jag tycker att vi höll oss ganska lugna ändå, menade Jakob Silfverberg.

Återigen spelade han en avgörande roll i sin kedja med Brynäskompisen Calle Järnkrok samt Mattias Sjögren från Färjestad.

– Det fungerar väldigt bra. Calle spelar jag ju med annars också och Sjögren är stor och stark nere i hörnen och lägger fram pucken.

När Sverige klarat sig undan värsta pressen var det till slut ett ryskt misstag som bäddade för Jakob Silfverbergs mål, som betydde 3–1, och blev matchavgörande.

– Det är en av deras spelare som schabblar och Tony Mårtensson tar pucken och ser mig. Det var bara att blunda och skjuta, en klassiker, skrattade Silfverberg som visade att hans giftiga skott fungerar också på den här nivån.

Jakob Silfverberg, som missat de två tidigare landslagsturneringarna den här säsongen på grund av skador, visade att han är en spelare för ännu en VM-turnering.

– Fruktansvärt kul att vara med nu. Man lär sig något nytt varje match och man pressar sig själv till det yttersta i varje läge.

Vinner Sverige över Finland under ordinarie tid i dag är turneringssegern säkrad. Och det är något Jakob Silfverberg ser fram emot.

– Ja, verkligen! Turneringsfinal och förhoppningsvis blir det fullsatt. Det ska tydligen vara riktigt många finländare här också, så det blir kul. Men vi behöver bli lite hetare framför mål och producera lite mer.

Mattias Ekholm ser också fram emot dagens möte med Finland.

– Det känns inspirerande. Det är sådana matcher man ska njuta av och man lär sig otroligt mycket också. Man ska inte göra några misstag, för då blir det kostsamt.

Mer läsning

Annons